Під час зустрічі керівників зовнішньополітичних відомств України, Росії, США та ЄС у Женеві 17 квітня наша країна наполягатиме на скасуванні рішення Ради Федерації РФ про дозвіл тамтешньому президенту використовувати війська на території України. Як заявив у ході урядового брифінгу в. о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця, відповідні директиви уже затверджено Кабінетом Міністрів.

Окрім цього, в Женеві керівники чотирьох зовнішньополітичних відомств мають порушити питання деескалації конфлікту в Україні, виведення російських військ з її території, скасування юридичних рішень щодо анексії Криму і припинення підтримки Росією терористичних організацій.

Однак Андрій Дещиця припускає, що цей захід може відбутися у тристоронньому форматі. Принаймні, до такого розгортання ситуації вітчизняна сторона про всяк випадок підготувалася. «США та ЄС уже підтвердили свою участь. Натомість Росія й донині не дала чіткої відповіді, — сказав в. о. міністра. — Остаточне рішення про участь, я розумію, пан Лавров ще не прийняв. Російська сторона висувала ультиматум з приводу недопущення жертв у всіх областях України, незастосування військової сили щодо протестувальників у східних областях як передумову участі в цих переговорах». Головний дипломат країни побіжно зазначив, що Росія має намір зірвати цю «високу зустріч», бо їй нічого на ній сказати. Натомість наша держава готова вести переговори щодо врегулювання ситуації у будь-якому форматі: як за участю міжнародних партнерів, так і в двосторонньому форматі з Росією. Тож за будь-яких обставин позиція, чи то навіть наполегливе попередження України чітка: вивести війська з Криму, припинити ескалацію ситуації в країні та на кордонах із нею, ухвалити рішення про відмову від використання російських військ на нашій території і відкликати рішення про приєднання Криму до Росії.

Докази дії на сході нашої держави терористичних угруповань, які підтримує Кремль, Андрій Дещиця також представить високопосадовцям у Женеві. Беззаперечні викривальні дані отримають держсекретар США Джон Керрі та Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон.

До речі, на цих переговорах від західних партнерів наша сторона очікує чіткішої позиції щодо ситуації, яка склалася між Україною і Росією. Сподівається керівництво МЗС на погляд, який справді відповідатиме реаліям нинішніх відносин України та Росії. «Час для заяв і висловлення стурбованості закінчився. Ситуація переходить з рівня дипломатичної і політичної війни у відвертішу гру, яку можна назвати втручанням у внутрішні справи нашої країни із використанням російських підрозділів на нашій території», — резюмував Андрій Дещиця.