У березні цього року відчинить свої двері для вагітних та породіль з усієї області новозбудований перинатальний центр. Щодня на будівельному майданчику працюють понад двісті робітників. Нині тривають зовнішні оздоблювальні роботи й опорядження всередині приміщення. Попри зимовий період, завершено благоустрій території навколо майбутнього центру. Як розповів генеральний директор ТОВ «Черкасиміськбуд» Анатолій Бурський, з метою прискорення будівництва активно облаштовують індивідуальні пологові зали. 

Сучасний перинатальний центр у Черкасах будують у рамках національного проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства». Цей заклад належатиме до медичних закладів третього (найвищого) рівня якості надання медичної допомоги. За попередніми розрахунками, тут зможуть протягом року приймати близько двох тисяч пологів. Важливо, що крім допомоги жінкам у разі складних пологів, тут виходжуватимуть недоношених немовлят вагою від півкілограма.

Будівельники роблять останні штрихи на території перинатального центру. Фото автора

На нинішній рік в області запланували втілити кілька нових масштабних медичних проектів. Серед них — удосконалення роботи реабілітаційних центрів для хворих на дитячий церебральний параліч. Нещодавно в обласній лікарні для таких дітей створили сучасний реабілітаційний центр. Однак медики пішли далі й планують розширити можливості відновлення хворих. Для цього буде створено міжрегіональний центр для спільного перебування 30 дітей і матерів. Уже реконструйовано  обласний дитячий санаторій «Пролісок», де й розмістять цей заклад. А до 2015 року на Черкащині заплановано створити центр екстреної медичної допомоги.

Малюки народжуватимуться у комфортніших умовах. Фото з сайту provce.ck.ua

Область уже другий рік поспіль посідає перше місце в системі рейтингового оцінювання стану здоров’я населення, діяльності та ресурсного забезпечення закладів охорони здоров’я України. Торік для них закуплено медичного обладнання на суму близько 8 мільйонів гривень. Окрім того, проведені поточні та капітальні ремонти у 120 фельдшерсько-акушерських пунктах, 30 лікарських амбулаторіях та у 12 відділеннях лікарень області. Нинішнього року, як розповіли в департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації, заплановано значно поліпшити матеріально-технічну базу всієї первинної ланки охорони здоров’я.