АПК. Обмеження еспорту зернових призвело до значних втрат для української економіки, запевняє гендиректор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов, повідомляє ТСН.

«Не треба навіть користуватися калькулятором, щоб зрозуміти, що мита «відібрали» в Україні один «маленький» транш МВФ ─ не менше 1,5 мільярда доларів», ─ зазначає він.

Стоянов вважає, що експортні мита призвели до депресії на експортному ринку Україні, оскільки дезорганізований і «загнаний в кут» виробник прийняв рішення мінімально продавати своє зерно експортерам, очікуючи від ринку кращого.

«Мабуть, сільгоспвиробник так вчинив вперше, скориставшись своїм правом власника зерна. І прогадав», ─ відзначив Сергій Стоянов.

«За цей час очікування ─ три місяці, ми, України, втратили можливість експортувати не менше 6 мільйонів тонн зерна, до тих 3,3 мільйона, які ми експортували», ─ підкреслює глава УАК.

Експерт відзначає, що втрати для держави у валюті при середній ціні зерна 250 доларів за тонну, рівні обсягу «маленького» траншу МВФ у 1,5 мільярда доларів, йдеться у повідомлені

«А ці кошти зараз так необхідні для підтримки курсової стабільності національної грошової одиниці й платіжного балансу» ─ наголошує С. Стоянов.

Нагадаємо, у п'ятницю, 7 жовтня, Верховна Рада скасувала експортні мита на пшеницю і кукурудзу, що були введені з 1 липня 2011 року.