Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

АКЦІЯ. З 15 липня Державна податкова служба запровадила Інтернет-сервіс он-лайнових консультацій для платників податків під назвою «Черговий по країні». Про це розпорядився заступник голови ДПС Олександр Клименко. Отож щодня фахівці 27 регіональних податкових адміністрацій в режимі он-лайн відповідатимуть на запитання платників податків та надаватимуть роз’яснення щодо чинного законодавства. Сервіс працюватиме з 10 до 17 години.

Від інших форм он-лайнових консультацій, що впроваджувалися податковими органами раніше, спілкування з фахівцями відбуватиметься на постійній основі та в реальному часі. Прес-служба ДПС повідомляє, що послугами «чергового до країні» можна скористатися за допомогою порталу «Бухгалтер.com.ua» або через офіційний веб-сайт ДПС України.

У тому, що наші співвітчизники почуваються вільно у віртуальному просторі, свідчить і той факт, що лише в червні 91 % платників ПДВ подали звітність в електронному вигляді. Засобами e-mail відзвітувалися 124 тис., на дискеті — 94 тис., всього — 218 тис. Порівняно з травнем 2011 року кількість платників ПДВ, що подали податкову звітність не на паперових носіях, збільшилась на 5 тисяч.

Таких результатів удалося досягти завдяки проведенню роз’яснювальної роботи під час засідань «круглих столів», зустрічей з платниками, поширення роз’яснювальної літератури. Окрім того, податківці провели комплекс заходів з доопрацювання програмного забезпечення з приймання реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, великих за обсягом.

Для стимулювання платників податків до надсилання звітності в електронному вигляді розроблено електронні форми для запитів та відповідей, за допомогою яких платники, які звітують віртуально, можуть отримати від податкової інформацію про стан своїх розрахунків з бюджетом.