Півроку тому Сумський центр надання адміністративних послуг оселився у капітально відремонтованому за кошти міського бюджету приміщенні. І як зазначають його численні відвідувачі, тут створено всі умови для них і для фахівців центру. Красномовний результат — відсутність черг будь-якої пори робочого дня.

Однією з передумов цього стала належна організація виробничого процесу: сумський центр — єдиний в Україні, де клієнтів приймають протягом 56 робочих годин на тиждень, а не 42, як в інших містах.

За словами начальника управління ЦНАП Алли Стрижової, такий регламент роботи затверджено рішенням міської ради. Тож кваліфіковані спеціалісти, а штатним розписом тут передбачено приблизно 50 робочих місць, приймають відвідувачів без перерви з 8-ї ранку протягом шести днів, зокрема і в суботу, а закінчують: о 17.00 у понеділок і середу, о 16.00 — у п’ятницю, а у вівторок і четвер — о 20.00.

Такий графік дає змогу надавати послуги відвідувачам не тільки із Сум, а й з усієї області, що надзвичайно зручно для краян. Нині підрозділ  має статус регіонального.

У центрі фахівці надають 206 видів адміністративних послуг, тож у роботі задіяно понад 20 служб. До того ж громадян приймають спеціалісти Сумського розрахункового центру та  Реєстраційної служби Сумського міського управління юстиції.

З огляду на часті істотні зміни в законодавстві спеціалісти постійно підвищують кваліфікацію, беручи участь у семінарах, тренінгах, нарадах із представниками суб’єктів надання адміністративних послуг, долучаються до міжнародних проектів. До речі, за останні півроку надано майже 67 тисяч послуг, зокрема документів дозвільного характеру, і приблизно 79 тисяч різноманітних  консультацій. Найчастіше вони стосуються реєстрації бізнесу, міграційних процесів тощо.

  Щоб робота була ефективною й результативною, створено окремий громадський пост. Його активісти відстежують і аналізують роботу спеціалістів, приймають звернення громадян — для цього встановлено спеціальну скриньку.

За словами виконавчого директора Сумської міської організації роботодавців Алли Лежненко, так вдається виявляти найпроблемніші місця і швидко їх ліквідовувати. 

З огляду на збільшення обсягів роботи найближчим часом має стати до ладу друга черга ЦНАП. Це понад 300 квадратних метрів додаткової площі. Так буде створено нові зручності й комфортні умови для персоналу і численних клієнтів.