З настанням опалювального періоду в чернігівських пенсіонерів на дозвіллі тільки і розмов про тепло та ціни на нього. Головна інтрига сезону — хто платить менше. Споживачам, оселі яких обігріває ВАТ «Облтеплокомуненерго», встановлено ціну 738 гривень і дві копійки за гігакалорію, а хто одержує тепло від КЕП «Чернігівська ТЕЦ», за таку саму кількість газу платить на понад 73 гривні менше. Але це ще не все. Найбільш ощадливі містяни встановили собі лічильники — хтось індивідуальний, хтось спільний для усього під’їзду. Чи варто говорити про те, що тут суми за місяць обігріву житла також різняться?

Чотири різні ціни за опалення газом усе-таки програють вартості твердого палива. Адже Чернігівщина — лісовий край, і запастися тут дровами — не проблема. Щоправда, робити це слід було влітку, тепер уже не сезон.

Багато хто у приватному житловому секторі газ використовує лише щоб напекти-наварити. А будинок протоплює дровами вранці й увечері. Це дає змогу відчутно економити. Деякі господарі встановили два різні котли вже давно, інші вирішили наслідувати їхній приклад лише тепер. У багатоповерхових будинках такого вибору немає, тому власники квартир намагаються максимально утримати тепло, утепливши вікна, двері, а подекуди і стіни.

Кажуть, твердопаливний котел коштує менш як 10 тисяч гривень. На альтернативне паливо переходять деякі школи, магазини, установи. І це дає позитивний ефект: фахівці порахували, що цього року споживачам природного газу транспортовано на 18% блакитного палива менше, ніж за аналогічний період торік.