У Бердянську вже кілька днів поспіль триває битва людей із холодом. Місто залишилося без газопостачання в результаті проведення 13 жовтня регламентних робіт на газорозподільній станції фахівцями управління магістральних газопроводів ПАТ «Харківтрансгаз». У вівторок о 16-00 годині тиск газу в мережі впав, припили газопостачання у Бердянську і селах Нова Василівка, Луначарське, Роза і Шовкове. Однак повернути газ у помешкання  людей не змогли.

На час ремонтних робіт комунальники відключили від газу підприємства міста, а для населення сформували запас палива. Проте  люди використали весь газ,  і система заповнилася повітрям. Тепер для відновлення подачі блакитного палива газовики мають обійти всі будинки і квартири, аби переконатися, що всі газові крани перекрито. Скільки часу на це потрібно, важко прогнозувати. Комунальники стверджують, що відновлення поставок газу гальмують  самі споживачі, які знехтували попередженням перекрити вентелі й не користуватися плитами протягом доби, а тепер ще й не пускають працівників компанії у свої помешкання.

— Нині, щоб відновити подачу газу, потрібно перезапустити всю систему, — пояснив представник Бердянського управління експлуатації газового господарства Станіслав Самишкін. — Потрібно провести колосальну роботу: заповнити газопроводи низького тиску і кожен будинок окремо.

 Чиновники намагаються з’ясувати, хто ж винен у такій критичній ситуації. Міський голова Олексій Бакай  в умовах виборчої кампанії  вважає ситуацію диверсією і  звернувся в обласну та міську прокуратури й СБУ із проханням притягнути до відповідальності винуватців.

Понад 120 тисяч жителів Бердянська і околиць міста намагаються вижити без газу для обігріву приміщень та побутового користування. Нині на вулиці холодно, тож люди шукають можливості зігрітися і приготувати їжу.

Для запуску системи газопостачання співробітникам міського газового господарства допомагають бригади з Оріхівського, Токмацького й Запорізького газових господарств.

Промислові підприємства міста до газопостачання підключили ще в ніч з 13 на 14 жовтня. Однак процес підключення побутових споживачів складніший і триваліший. Аби уникнути можливих трагедій, фахівці мають перевірити роботу приладів у кожного споживача, бо відкрита газова конфорка під час пуску газу може призвести до вибуху  або отруєння.

— Особлива складність у тому, що в Бердянську приватний сектор і багатоповерхівки розташовані поряд, і підключення великого багатоквартирного будинку іноді залежить від  можливості доступу в один із приватних будинків, — прояснив ситуацію радник ПАТ«Запоріжгаз» Сергій Бачурін. Керівництво ПАТ «Запоріжгаз» звернулося  до жителів Бердянська з проханням забезпечити доступ у будинки і квартири, щоб максимально скоротити терміни пуску газу для споживачів міста та сіл району.

У разі, якщо споживачі співпрацюватимуть із газовиками, фахівці підприємства прогнозують поновити постачання блакитного палива в Бердянську до 19 жовтня.