Аргументи Президента істотно прискорили голосування парламентаріїв. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Верховна Рада врешті дала шанс судовій гілці влади вийти на якісний, не корумпований, відповідальний рівень роботи, ухваливши Закон «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та президентський Закон «Про судоустрій і статус суддів». Чи перетвориться цей шанс на реальні видозміни в країні, покаже тільки час. Нині про важливий вплив законодавчих рішень засвідчила присутність у сесійній залі Верховної Ради Президента Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

Як і більшість попередніх засідань, нинішнє ранкове супроводжувалося гучними дискусіями та елементами образ. Спочатку фракція Радикальної партії активно блокувала трибуну (вони це роблять постійно, вимагаючи створити Тимчасову слідчу комісію з розслідування офшорного скандалу). Перед виступом глави держави радикали її звільнили, залишивши стіни сесійної зали. Коли настав час голосувати, на них чекало сидячи керівництво нашої країни. Чи дав плоди бурлеск, не зрозуміло, головне, що в питаннях судового напряму поставлено крапку.  Президент закликав парламентаріїв підтримати зміни: «Я разом з Головою Верховної Ради, Прем’єр-міністром, народними депутатами брав участь у молитовному сніданку, звертався до Господа, щоб у кожну українську сім’ю він приніс добробут, мудрість, терпіння та любов. І справедливість, до речі, на цій грішній землі неможлива без справедливого суду. Я попросив у своєму виступі у всечесних отців благословення на цю богоугодну справу і хочу поінформувати вас: отримав це благословення і передаю вам прохання пресвятих отців підтримати конституційну реформу».

Він також заявив, що в такий спосіб влада повертає українцям право на правду й справедливість, і нині немає важливішої реформи, аніж судова. «Ми повертаємо українцям право на правду, на справедливість, боремося за те, щоб в Україні був справедливий суд. Робимо це для інвесторів, які мають прийти в Україну і створити робочі місця, забезпечити сплату податків, економічний розвиток. Ми це робимо на виконання міжнародних зобов’язань, які взяли на себе перед міжнародними організаціями, але в першу чергу ми це робимо для українського народу», — наголосив глава держави.

Одне слово, за Закон «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» парламентарії віддали 335 голосів. Тепер суддів призначатиме на посаду Президент за поданням Вищої ради правосуддя (21-го члена обиратимуть на чотири роки). Голову Верховного Суду призначає на посаду та звільняє з неї через таємне голосування Пленум Верховного Суду. Верховний Суд — найвищий суд у системі судоустрою України. Без згоди Вищої ради правосуддя суддю не можна затримувати або тримати під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку. Суддею може бути громадянин України віком від 30 до 65 років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у галузі права щонайменше п’ять років. До складу Конституційного суду входять 18 суддів. Термін повноважень Генерального прокурора становить 6 років.

За президентський Закон «Про судоустрій і статус суддів» народні депутати віддали 281 голос. Тепер систему судоустрою становлять місцеві суди, апеляційні суди та Верховний Суд. У його складі діють Велика палата Верховного Суду, Касаційний адміністративний суд, Касаційний господарський суд, Касаційний кримінальний суд та Касаційний цивільний суд.