ТУРБОТИ

Гетьманська столиця цьогоріч відзначатиме 500-річчя свого заснування

Першу столицю Української держави щороку відвідує понад 100 тисяч туристів. Нині місто готується до визначних святкувань.

Серед пам’яток славної історії Чигирина, які об’єднує Національний історико-культурний заповідник «Чигирин», — музей та резиденція Богдана Хмельницького, Замкова гора з монументом гетьману та бастіоном Дорошенка, музей археології Середнього Подніпров’я. У структуру заповідника входять село Суботів, мала батьківщина гетьмана, тамтешня Іллінська церква, замчище Богдана Хмельницького, три криниці. Тут уже повністю закінчено реставрацію церкви, а також спорудження павільйону над автентичними залишками кам’яниці Хмельницьких.

Комплекс «Резиденція Богдана Хмельницького» — один із найголовніших об’єктів у Чигирині. Однак поки що збудовано тільки його першу чергу — адміністративне подвір’я, куди входять генеральна військова канцелярія, будинок гетьмана, курінь варти, вартівня, скарбниця. Внутрішні роботи закінчено тільки в перших двох будівлях, не завершено ремонт у підвалах, на другому поверсі. Добудова другої черги резиденції, а саме її господарчого комплексу, — теж ще попереду. Нині там зведено цегляне приміщення будинку батьків гетьмана, дерев’яні людська та поварня, але мають збудувати ще дві комори, стайню та криницю. Є чимало проблем з облаштуванням водогону та каналізації, зберіганням розпочатого будівництва, відтворенням на Замковій горі бастіону Дорошенка. До речі, за задумом, поруч із резиденцією мали збудувати Посольську вулицю. Сама вулиця є, але тут зведено лише московське посольство. Окрім нього, кажуть працівники заповідника, буде ще польське, турецьке та шведське представництва.

Підготовка до відзначення 500-річчя заснування Чигирина триває. Обсяги запланованого — великі. За інформацією Міністерства інфраструктури України, члени редакційно-художньої ради з питань видання поштових марок, маркованих конвертів і карток прийняли рішення у 2012 році видати серію поштових марок, присвячених 500-річчю Чигирина, та провести спецпогашення.