Нашим уболівальникам довго залишалося згадувати феноменальний олімпійський дебют Оксани Баюл. На зимових Іграх-1994 у Ліллехаммері юна дніпропетровська спортсменка в драматичній боротьбі завоювала золоту медаль в одному з найпрестижніших видів фігурного катання.

Протягом двадцяти років учениця Галини Змієвської залишалася єдиною українкою — олімпійською чемпіонкою в зимових видах спорту. Крига скресла в Сочі: до Оксани Баюл додався зірковий квартет — Юлія Джима, Віта і Валентина Семеренко, Олена Підгрушна.

— Перемога жіночої збірної України в біатлонній естафеті стала однією з найяскравіших подій в історії вітчизняного спорту, — зауважила директор департаменту олімпійського спорту міністерства молоді та спорту України Ніна Уманець під час традиційної відеоконференції в Будинку уряду, присвяченої участі наших спортсменів у зимових Іграх-2014 в Сочі.

Підопічні Григорія Шамрая і Василя Карленка підійшли до головного старту чотириріччя в ранзі чинних віце-чемпіонок світу. У заліку Кубка світу наші дівчата поступалися лише грізній команді Німеччини. Але на трасі лижно-біатлонного комплексу «Лаура» фаворитів чекало справжнє розчарування. Не витримала напруженої боротьби 19-річна німецька біатлоністка Франціска Пройсс, зійшла з дистанції знаменита француженка Марі Лор-Брюне, залишилися позаду росіянки на чолі з Ольгою Велухіною та команда Норвегії, яку очолювала неперевершена Тура Бергер.

Водночас важко назвати вдалими виступи наших майстрів лижних перегонів, санного спорту, фристайлістів та фігуристів. У чотирьох видах — чоловічому та жіночому одиночному катанні, змаганнях спортивних та танцювальних пар право виступити в довільній програмі виборов лише Яков Городжа, який у підсумку показав двадцятий результат.