БЕЗ КРАВАТОК

Неврологи та нейрохірурги майже з усієї країни, які не втомилися шукати відповідей на найгостріші запитання сучасної неврологічної науки, зібралися  в Ужгороді на зустрічі «без краваток».

Наукові конференції з цієї проблематики (починаючи з 2006-го) щороку влаштовує Ужгородський національний університет разом із Закарпатським обласним центром неврології та нейрохірургії за підтримки  Української асоціації боротьби з інсультом.

Нині у «Карпатських читаннях» бере участь редактор наукового журналу «International Journal of Stroke» (міжнародний журнал інсульту), що видають в Україні з 2010 року, Джефф Доннан. Всесвітньовідомий науковець і практик провів для українських фахівців міжнародну школу «Актуальні питання сучасного менеджменту інсульту». Матеріалами для неї стануть результати європейської конференції з цієї тематики, що відбулася в Лондоні у травні цього року.

На засіданнях «Школи клінічних нейронаук» і «Школи реабілітації після інсульту» науковці обговорювали лікування розсіяного склерозу, хвороби Паркінсона, епілепсії, здійснення медико-соціальної експертизи пацієнтів із цими захворюваннями, можливості фізичної реабілітації після перенесеної хвороби.

ДОВІДКА «УК»

У світі щорічно від інсульту помирає людей більше, ніж від СНІДу, туберкульозу та малярії разом узятих. Інсульт призводить або до смерті, або до функціональної неповносправності та втрати незалежності в повсякденному житті.

В Україні катастрофічні показники захворюваності та смертності від інсульту. Щорічно мільйон наших співвітчизників стає жертвами інсульту, кожний  п’ятий помирає, а ще кожний п’ятий стає залежним від оточуючих інвалідом, третина з них –– це люди працездатного віку.

В Україні серед осіб у віці 45––74 років смертність від порушень мозкового кровообігу у 12 разів перевищує рівень смертності в Швейцарії; у кілька разів він вищий, ніж у інших країн Європи. Навіть порівняно з Росією смертність від інсульту в Україні серед чоловіків вища у півтора раза, а серед жінок –– удвічі.