Станові ремонтних робіт на вітчизняних автошляхах Прем’єр-міністр Володимир Гройсман присвятив окрему нараду. Порядок денний заходу стосувався трьох вимог глави уряду: прискорення темпів ремонту українських доріг, забезпечення високої якості робіт та ефективності використання ресурсів. За досягнення якісних результатів відповідатимуть віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон, міністр інфраструктури Володимир Омелян, виконуючий обов’язки голови Державного агентства автомобільних доріг Євгеній Барах та виконуючий обов’язки заступника голови Державного агентства автомобільних доріг Володимир Сущенко.

Суть доручення Прем’єр означив однією фразою: «Зараз питання якості, ефективності використання ресурсів, темпів виконання робіт — одне з найважливіших завдань. Хотів би, щоб ви пояснили всім підрядникам, що вони не тільки роблять дороги, а ще й ними користуються, ними їздять». Найбільше Володимира Гройсмана не влаштовують нинішні темпи виконання робіт на автошляхах та якість виконання ремонту.

Глава уряду наголосив, що передбачені на будівництво та ремонт доріг ресурси потрібно ефективно використати. Окрім цього, слід забезпечити контроль за використанням коштів. «За це каратимемо дуже жорстко. Кожна гривня має бути покладена туди, куди вона визначена. Ідеться про дорогу і її якість», — цитує його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Зі слів Прем’єра присутні зрозуміли, що уряд моніторитиме процес освоєння підрядниками державних коштів. На його думку, найбільш доцільно було б використовувати електронну систему публічних закупівель ProZorro для раціонального і прозорого використання ресурсів.

А продовжив тему Володимир Гройсман нагадуванням про нещодавні зміни у складі керівництва Державного агентства автомобільних доріг. «Хочу, щоб ці зміни привели до нової якості, нової відповідальності і прискорили темпи виконання робіт. Це нове завдання», — зазначив Прем’єр. Керівництво Укравтодору він окремо попередив про персональну відповідальність за темпи і якість ремонту доріг.

Іще глава уряду доручив інформувати його щотижня про стан виконання робіт. «Щотижня хочу отримувати звіт, що зроблено, які плани на наступний тиждень», — сказав він, додавши, що особисто відвідуватиме ділянки, де триває ремонт.

Наприкінці заходу Прем’єр-міністр нагадав, що на одному з останніх засідань Кабінет Міністрів передбачив понад 5 мільярдів гривень на відновлення доріг по всій Україні. На часі й створення спеціального Дорожнього фонду. Також уряд опрацьовуватиме можливості залучення допомоги міжнародних фінансових організацій. За підрахунками Володимира Гройсмана, це дасть змогу акумулювати достатньо ресурсів для будівництва і розвитку автошляхів і транспортних коридорів України. 

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»