Невідкладно надати оцінку ситуації з викидами забруднюючих речовин у повітря в Святошинському районі Києва та вжити необхідних заходів для поліпшення ситуації доручив віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський Міністерству екології та природних ресурсів, Державній екологічній інспекції і Київській міській державній адміністрації. Рішення ухвалили за результатами розгляду скарги мешканців житлового масиву Борщагівка, що у Святошинському районі столиці, на «хімічний сморід» у мікрорайоні. На їхню думку, джерело викидів — завод, розташований на вулиці Сім’ї Сосніних.

«Така ситуація свідчить про загальну тенденцію збільшення забруднення повітря в столиці. Бачу як небажання підприємств переходити на нові екологічно безпечні стандарти виробництва, свідоме порушення екологічного законодавства, так і відсутність необхідного контролю з боку екологічної інспекції», — переконаний урядовець. Так, за інформацією санепідемслужби, у Києві зафіксовано перевищення норм вмісту формальдегідів у 5 разів, двоокису азоту — до 6, окису вуглецю — майже втричі.

«У столиці та в кожному місті має функціонувати комплексне екоуправління станом повітря. Це передбачає чіткий контроль за дотриманням підприємствами допустимих норм викидів в атмосферу, регулювання загазованості від автомобільного транспорту, відновлення зелених насаджень та неприпустимість знищення вже наявних», — наголосив Валерій Вощевський. Він також вважає, що потрібно запровадити ефективну систему екомоніторингу та оповіщення людей про погіршення стану довкілля, повідомляє пре-служба віце-прем’єра.

«Екоінспекція мусить розробити механізм зупинки підприємств-забруднювачів. Громадяни і довкілля мають бути захищені», — наголосив Валерій Вощевський.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»