ПОЧАТОК

Стрічку за романом Василя Шкляра погодився знімати польський режисер Єжи Гофман. Про це довідались від письменника у Дніпропетровську, де він презентував свою книгу «Залишенець» («Чорний ворон»). За словами Василя Шкляра, він хотів, аби фільм знімав український режисер, однак на жодній кандидатурі не зупинився. Тоді запропонував екранізувати роман польському режисерові. Єжи Гофман побажав ознайомитися з твором, причому мовою оригіналу. Українську знає погано, тому читав «Чорного ворона» довго.

— Єжи Гофман сказав, що зніматиме фільм, щоб збирали гроші! — розповів Василь Шкляр. — Мене дуже гріє думка, що наклад роману вже перевалив за 100 тисяч. Отже, українська література повертає втрачені позиції. Сподіваюся, що знайдеться людина, яка ризикне і заробить на фільмі гроші.

Доки збираються кошти на екранізацію «Чорного ворона», в одній з українських шкіл уже поставили виставу за цим романом. Василю Шкляру шкільна постановка «Залишенця» сподобалася. Тепер слово за театрами?

Письменник зазначив, що кілька героїв «Залишенця» родом із Дніпропетровщини. Зокрема, Микола Скляр із Жовтих Вод, який керував розвідувально-винищувальним загоном у складі Степової дивізії Костянтина Пестушка.

Повстанську тематику автор планує продовжити — хоче написати про отаманшу Марусю (Саню Соколовську) з-під Одеси, яка очолила тисячний загін після загибелі братів.