Сьогоднішню роботу митників годі уявити без службових собак. Їхні лапи і нюх настільки професійні і не викликають сумнівів, що впору казати про чотирилапих як про невід’ємну складову у системі охорони державного кордону України.

Що це саме так, стверджує досвід роботи сумських правоохоронців. Водночас із технічними та спеціальними засобами, вони використовують Джульбарсів, Рексів та їхніх родичів, які не тільки заощаджують час на митних перевірках, а й роблять їх професійними і якісними.

Як повідомила прес-служба ГУ ДФС у Сумській області, з початку року за допомогою службових собак виявлено 11 спроб незаконного переміщення та зберігання нар?котиків, психотропних речовин і прекурсорів, 4 — боєприпасів.

Загалом кінологічна команда Сумської митниці ДФС, як мовиться, завжди в повній готовності і на висоті. Нещодавно головний державний інспектор — кінолог Наталія Баучієва разом з помічником Річі брали участь у Всеукраїнських змаганнях кінологічних команд митниць ДФС, де досягли кращого результату в номінації «навики слухняності», а в загальному заліку зайняли бронзову сходинку.

Оцінку «відмінно» заслужили старший державний інспектор — кінолог Олександр Миколаєнко та його Лорд, які пройшли первинне навчання в Департаменті спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС. Нині вони разом з іншими кінологічними нарядами успішно несуть практичну службу на довіреній ділянці українсько-російського кордону.