ЗАГРОЗА. Міністерство аграрної політики та продовольства вживає всіх заходів для недопущення занесення в Україну збудника африканської чуми свиней (АЧС), зокрема з Росії. Про це заявив профільний міністр Микола Присяжнюк під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів. 

«Проблема африканської чуми свиней не тільки ветеринарна. Аграрний сектор економіки держави на сьогоднішній день є бюджетоутворювальним і бюджетонаповнювальним. Розвиток свинарства дасть змогу отримати додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів, забезпечити потреби населення в харчовому білку не тільки за рахунок м’яса птиці, скоротити імпорт аналогічних товарів. Тому ми повинні об’єднати зусилля всіх причетних органів влади та посилити контроль за виконанням наших рішень», — зазначив урядовець.

За його інформацією, регіональні служби державного ветеринарно-санітарного контролю і нагляду на державному кордоні та транспорті з початку року перевірили понад 835 тис. транспортних засобів, які перетинали кордон з Російською Федерацією. Вилучено понад 3 400 кг продуктів тваринного походження з ручної поклажі громадян. Крім того, в прикордонних областях (Донецькій, Луганській, Сумській, Харківській, а також Запорізькій та АРК) проведено 1,174 млн щеплень свиней, 2790 перевірок свиногосподарств, обстежено 310 тис. дворів і 1,6 млн голів свиней, відібрано 120 проб від диких свиней для проведення лабораторного моніторингу АЧС, повідомляє прес-служба Мінагропроду.