ЕПІСТОЛЯРІЙ. Побачила світ книга листів лауреата Шевченківської премії письменника Віталія Коротича «Цілком особисто. Приватні листи до Дмитра Креміня». Це досить яскрава подія не лише у вітчизняному літературному, а й загальнокультурному житті країни. Адже через листування зі своїм миколаївським другом, поетом Дмитром Кремінем у збірці простежується не тільки історія 35-річної дружби, а й розвиток сучасної української літератури.

Як розповів Тарас Дмитрович Кремінь, упорядник книжки, «торік від видавництва «Фоліо» надійшла пропозиція особисто Віталію Коротичу опублікувати щось із його останніх книжок до наступного ювілею. На це Віталій Олексійович відповів, що найкраще — його листи до відомого українського поета, лауреата Шевченківської премії Дмитра Креміня, в яких протягом останніх років викладалася позиція з різних питань та напрямків».

Листування між яскравими представниками культури — не тільки зразок вишуканого українського епістолярного жанру. До книги увійшло 120 листів, в яких згадуються такі легендарні прізвища, як М. Бажан, М. Рильський, П. Тичина, М. Стельмах, О. Вишня, А. Малишко, О. Довженко, раніше не відомі факти їх біографії. Широко розкрита проблематика літературної спадщини, цікаво подана інформація про зустрічі з найвпливовішими особами різних держав, президентами, лауреатами Нобелівських премій, олігархами і політиками.

«І мої листи до Віталія Коротича, і його листи до мене — свідчення інтелектуального життя країни. Враховуючи те, що Віталій Коротич - досить знакова особа для світової культури протягом останніх десятиліть, його листи не тільки можна, а й треба прочитати кожному», — зазначає Дмитро Кремінь.

Навіть короткі витяги з них досить цікаві і несподівані. Наприклад, такий: «Дорогий Дмитре Дмитровичу! У мого принтера потік картридж (слова які!). Я, взявши цей аркуш з чорнильними розводами, роздивився і подумав, що ось так і виникають нові течії в сучасному образотворчому мистецтві».

У книгарнях Харкова цієї книжки на полицях вже немає. У Миколаєві її ще можна придбати.