Країни НАТО надаватимуть Україні допомогу через механізм трастових фондів. Прийнято рішення про запуск п’яти таких. Загалом про наміри внести кошти в трастові фонди для України заявили 26 країн-членів НАТО. Про запуск фондів заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наприкінці засідання Комісії Україна — НАТО на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі, повідомляють інформагентства.

Генсек НАТО відзначив, що вже працюють чотири цільові фонди, які зокрема стосуються логістики, захисту від кібератак, перепідготовки колишніх військових. А нещодавно Альянс створив п’ятий фонд для реабілітації поранених військових.

У тому числі фонди спрямовані на підтримку систем логістики та впровадження стандартів НАТО в Збройних силах України, на розвиток систем кіберзахисту відповідно до найпрогресивніших стандартів країн-членів НАТО, на модернізацію можливостей систем зв’язку та автоматизації управління військами ЗСУ згідно із сучасними стандартами, на задоволення потреб психологічної та соціальної адаптації військовослужбовців у зоні Антитерористичної операції в Україні та на допомогу у фізичній реабілітації (протезування) поранених військовослужбовців і створення системи реабілітації для поранених військовослужбовців в Україні.

За словами пана Столтенберга, такі дії є конкретним сигналом підтримки НАТО України. Вони допоможуть зробити вітчизняні Збройні сили сучаснішими, прозорішими та більш ефективними. А також допоможуть тим, хто постраждав від конфлікту. 

Відділ економіки
та державного управління
«Урядового кур’єра»