ЗМАГАННЯ

VI Міжнародний фестиваль дитячих та молодіжних циркових колективів  у Луганську присвятили Володимирові Шевченку

Міжнародний фестиваль дитячих та молодіжних колективів став ювілейним для луганського народного цирку «Джерело», а також був присвячений пам’яті видатного українського дресирувальника Володимира Шевченка. Його дружина Людмила, головний режисер Національного цирку країни, очолила журі, до складу якого ввійшли також  очільники профільних навчальних  закладів з Москви, м. Лугано (Швейцарія) та м. Норкопінг (Швеція), цирку «Корона» ( Польща), «Staatlichen Artisten schule Berlin» (Німеччина), представники артистичного агентства м. Сан-Франциско (США), «New World Partners» (Голландія) тощо. Ось така компетентна рада фахівців присудила гран-прі цьогорічного фестивалю  акробатам на повітряних ременях Поліні Русиновій та Олексію Ішмаєву (м. Єкатеринбург). Їхній творчий колектив визнано найкращим серед п’ятдесяти, які прибули в Луганськ із Росії, Білорусі, Латвії, Литви, Естонії, Вірменії, Голландії, Німеччини, Польщі, Франції, Чехії, Швейцарії, США.

Коли працюють гімнасти — зал завмирає. Фоторепортаж Юрія СТРІЛЬЦОВА

Але глядачі та циркові комерсанти більше придивляються до нових облич, чия зірка ще  тільки розгорається. Наприклад, до таких хлопців, як початківець-ілюзіоніст луганчанин Михайло Мітін. У шестирічному віці він уперше побачив по телевізору виступ великого Девіда Коперфільда, а потім, під час прогулянки з бабусею, у вітрині магазину книжку «Енциклопедія фокусів». Бабуся не тільки купила заповітну книжку, а й стала першою глядачкою й шанувальницею таланту онука. Батьки не сприймали всерйоз його захоплення й заняття в народному цирку, допоки він не став студентом  Луганської академії культури й мистецтв, де вивчає магію ілюзіоніста. І сьогодні луганський Гаррі Поттер вже став володарем «срібла» Першого міжнародного фестивалю ілюзіоністів, отримав приз глядацьких симпатій. Крім того, нещодавно провідні американські фахівці визнали талант Мітіна і прийняли його до лав Міжнародної асоціації ілюзіоністів.

Така вправність досягається ціною безперервних тренувань. 

Цирк завжди був місцем, де відбуваються дива,  здійснюються мрії юних глядачів. І не тільки їхні. Наприклад, шість років тому реалізувалася мрія заслуженого діяча естрадного мистецтва України, директора Луганського цирку Дмитра Кас’яна:  в обласному центрі  пройшов Міжнародний фестиваль дитячих та молодіжних циркових колективів, шкіл та виконавців «Циркове майбутнє». Сьогодні це єдиний такий в Україні проект, який підтримує профільне міністерство, своєрідний огляд досягнень, дієвий засіб взаємозбагачення культур. За роки проведення фестивалю його учасниками стали понад 800 самодіяльних та професійних виконавців.