В Україні, напевно, немає жодної людини, яку певною мірою не турбували б соціальні питання. Адже життя щодня дорожчає: від цін у магазинах до тарифів на комунальні послуги. І для декого чи не єдиним шансом на виживання у такій ситуації стає допомога від держави. Про те, як її надавали торік і що у планах, ішлося на Колегії Міністерства соціальної політики.

— 2015 рік для всіх нас був викликом. Із такою кількістю завдань, яка перед нами була, соціальна система держави не стикалася вже, напевно, понад 10 років. Проте нам вдалося досягти певних успіхів і хоч частково реформувати систему соціального захисту населення, — зазначив міністр Павло Розенко.

Він нагадав, що вдалося змінити систему пільг, зробивши її більш адресною, щоб допомогу отримували саме ті люди, які найбільше її потребують. А почалося це реформування з того, що торік скасовано пільги для всіх чиновників — насамперед для нардепів, міністрів, суддів, прокурорів та ін. І так довели, що пільга — це допомога, яку слід надавати саме малозабезпеченим громадянам.

— Попри критику, яка інколи лунає, нам вдалося реформувати систему надання субсидій населенню. Отже, нині допомогу в сплаті за житлово-комунальні послуги отримують майже 6 мільйонів громадян. Хоч ще у 2014 році їх був лише мільйон. Так держава допомогла незаможним українцям пережити важкий тарифний шок, коли ціни було підвищено у 2—4 рази. І тому нині люди можуть майже в повному обсязі з допомогою держави оплачувати комунальні послуги. Тож у тому, що не відбулося різкого соціального перенапруження, наше досягнення, — наголосив Павло Розенко.

Він звернувся до представників органів місцевої влади із закликом взяти на особливий контроль роботу щодо верифікації соціальних виплат переселенцям.

— Усі дії, які ми проводимо спільно з СБУ щодо перевірок соціальних виплат переселенцям, спрямовані на те, щоб кошти держбюджету використовувати саме на соціальну підтримку внутрішньо переміщених осіб, а не як джерело для фінансування бойовиків і терористів.

Міністр наголосив, що при цьому жодного переселенця не буде обмежено у правах. Він закликав представників органів місцевої влади докласти всіх зусиль, щоб максимально швидко відновлювати виплати тим переселенцям, яким вони були призупинені помилково.

Очільник Мінсоцполітики поінформував, що цього року зможе розпочати повноцінну роботу об’єднаний Фонд соціального страхування.

— Ми розпочали реформування і об’єднання фондів соцстрахування. Ухвалено всі необхідні законодавчі акти. Наша головна мета — ефективне та прозоре використання коштів страхових фондів. І ми її досягнемо. Ми пишемо сьогодні історію цього об’єднаного фонду з чистого аркуша — без корупційного шлейфа, без непрозорих впливів. Це непросто, але ми послідовно рухаємось у цьому напрямку, і я сподіваюся, що 2016-й стане роком, коли єдиний Фонд соціального страхування запрацює повноцінно, — зазначив Павло Розенко.

Отже, результатом реформ, започаткованих у 2015 році, за словами міністра, має стати підвищення рівня і якості життя людей.

— Кожен українець у 2016 році має побачити, що реформи, які ми започаткували у 2015-му й упроваджуватимемо надалі, дають конкретний результат: зростання пенсій, зарплат, усіх видів соціальної допомоги.

Павло Розенко нагадав, що у 2016 році у державному бюджеті заплановано підвищення соціальних стандартів двічі протягом року — з 1 травня і з 1 грудня. Але вся влада — і Президент, і уряд, і парламент — працюватиме, щоб знайти додатковий ресурс і зробити істотніше підвищення соціальних стандартів уже цього року.