Що насамперед слід зробити після зими у заміському будинку чи на дачі? Клопотів багато, тож спробуємо розібратися з найважливішими для господарів завданнями.

По-перше, подбайте про безпеку: перевірте цілісність огорожі, замків, вхідних дверей. За потреби встановіть нові надійніші двері. Адже від їхньої надійності залежить комфорт вашого заміського відпочинку. Двері вхідні недорого пропонує сайт «Стальные двери». Тут великий вибір не просто надійних дверей, а й до того ж забезпечених тепло- та звукоізоляцією, стильних та з відповідними сертифікатами якості. На замовлення можна придбати броньовані елітні двері будь-якого фасону і кольору.

По-друге, приберіть ділянку і садибу: органічне сміття складіть у компостну купу – до осені отримаєте природне добриво. А решта непотребу вивезіть у найближчий контейнер чи на облаштоване звалище.

По-третє, подбайте про якість питної води.

– Зазвичай грунтові води, які наповнюють криниці, забруднені всім тим, чим забруднене й довкілля. Це нітрати, нафтопродукти, пестициди, важкі метали, джерела інфекцій, – каже еколог Анжела Нестерова. – Часто люди самі не дбають про якість води: використовують багато отрутохімікатів на присадибних ділянках. Колодязь обов’язково має мати накриття, окреме відро, спеціальний замок. Копати криницю потрібно на відстані 25 метрів від джерел забруднення. Глибина колодязя має бути не менше 6-10 метрів. Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для людського організму, особливо дитячого. Тому криниці краще чистити двічі на рік – навесні та восени. Це можна зробити самостійно, але краще запросити спеціалістів.

– Майже щороку ми чистимо свою криницю на подвір’ї, – запевнила дачниця Світлана. – Щоправда, зараз у ній дуже мало води, навіть не вистачає, аби полити саджанці. Оскільки наш колодязь досить глибокий, то для його чищення винаймаємо спеціальних людей. Вони викачують усю воду насосом, вибирають мул, миють стінки розчином хлору.

– Під час чищення моєї криниці майстри поглибили її на одне кільце (один метр). Аби дно не замулювало, поставили фільтр із гравію. За роботу довелося заплатити 1200 гривень, – розповів дачник Олександр.

А киянка Олена, похвалилася, що вода в її криниці дуже чиста. «Ми накрили її зверху бетонною плитою, а воду качаємо насосом, – пояснила жінка. – Тому всередину не потрапляє сміття. Навіть сусідка приходить до нас по воду, хоча в неї на подвір’ї є аж три відкриті колодязі».

Вартість послуг з очищення криниць залежить від глибини колодязя і місця його розташування. У середньому вона складає в регіонах від 700 до 1500 гривень, адже це досить трудомістка та небезпечна робота.

І, нарешті, сплануйте роботи на ділянці: які саджанці, квіти, городні культури ви збираєтеся висаджувати. Можливо, варто закласти альпійську гірку, придбати садові меблі чи створити елементи ландшафтного дизайну на ділянці.

Олег ПОЛЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»