74 селяни Львівщини отримали 1,31 мільйона євро у межах данського проекту «Надання послуг з управління двома ланцюгами додаткової вартості сільгосппродукції в Україні». Гроші було надано на придбання техніки, пакувальне оснащення, будівництво сховищ для продукції, щоб не збувати її за безцінь галопом, а зберігати до потрібних і вигідних для реалізації термінів.

Як розповів керівник фермерського господарства «Малинівка» с. Містки Петро Вовк, данці профінансували йому 60% витрат на будівництво овочесховища. Решта — за власні кошти. Як наслідок, тепер він зберігає овочі у сховищі й збуває їх за угодами у супермаркети, коли формується пристойна ціна.

Ярослав Прийма, керівник ФГ «Нова мрія» (Яворівщина) теж задоволений. Каже, що ринок збуту яблук чималий, і плодоовочівникам потрібно  ще принаймні два роки фінансової підтримки, щоб стати на ноги і налагодити переробку сировини. Особливої допомоги потребують і виробники молока, ціна на яке занизька. 

 Цей проект, за словами фермерів — учасників підсумкової конференції  данського проекту, показав, що малі й середні підприємства життєздатні й навіть успішні. Головне — щоб була міцна працьовита сім’я,  стартовий капітал, фінансова і методично-рекомендаційна підтримка, можливість навчання, спілкування у своєму колі, відповідне інформаційне забезпечення. Завдяки цьому проекту успішними в агробізнесі стали люди різних професій, які мріяли почати справу в сільгоспвиробництві на власній землі.

У цьому сенсі наші здивували закордонних керівників проекту. Коли до них прийшла зовсім молода дівчина Марічка Максимишин з документами на отримання грантових коштів, подумали, що хтось доручив їй передати папери. Та коли прочитали її бізнес-план, розмову почали на рівних. Її батько, випускник Львівської політехніки, вона — економіст, мама і сестра, яка лише вчиться в сільгоспуніверситеті, почали власну справу з вирощування зернових у Болотні на Перемишлянщині. Згодом узялися за овочі, взявши  в обробіток понад 500 гектарів у сусідній Іванівці. Нині їхню марку вже знають у супермаркетах Києва. З минулого року створили майже 90 сезонних робочих місць із середньою в області зарплатою.

Львівські аграрії та представники виконавчої влади вдячні за таку підтримку й допомогу, адже майже сотня сімей змогла започаткувати власну справу та долучити до агровиробництва односельців, дати їм заробіток. Вони щиро дякували присутнім аташе і консулу Королівства Данії в Києві Каріні Милін, головному консультанту компанії Niras A|S Гуннарі Якобсен за це. 

Ольга ЛОБАРЧУК
для «Урядового кур’єра»