Луганські правоохоронці затримали 373 авто з контрабандним вантажем.

У цілому ситуація з переміщенням незаконних вантажів на окуповану територію Луганщини поки що не викликає великих побоювань — їхній потік вдалося зменшити до мінімуму. У цьому луганчанам допомагає та обставина, що лінія розмежування проходить здебільшого по річці Сіверський Донець. Але проблема залишається, над її розв’язанням потрібно працювати.  З цією метою проведено спеціальну нараду військових, представників СБУ та МВС краю. Так прокоментував ситуацію начальник ГУ МВС у Луганській області Анатолій Науменко під час прес-конференції в Сєверодонецьку.

«Я запропонував народним обранцям не намагатися уникати проблеми контрабанди, котру в нашому разі правильніше трактувати як фінансування тероризму. Ситуація потребує насамперед політичного врегулювання. Як ми вибудовуємо відносини з окупованої стороною? Торгуємо чи ні? Вирішення таких питань не належить до компетенції міліції. Прийняти таке рішення — обов’язок Верховної Ради України.

Потрібно ухвалити закон про те, що за подолання лінії розмежування без спеціального дозволу потрібно не тільки притягувати до адміністративної відповідальності, але й безоплатно вилучати товар. Після другого такого порушення — реквізувати не лише вантаж, але й машину. Тільки тоді ми зможемо повною мірою припинити це неподобство», — заявив Анатолій Науменко.

За його словами, зараз навіть «не напрацьовано ефективно діючого механізму затримання порушників». Тож військові затримують вантаж, передають представникам фіскальної служби, а ті відпускають порушника. Чому? Машину потрібно не просто заарештувати, а й довести, що вантаж направляли на окуповану територію. А водії таких фур вигадують дуже талановиті історії про те, куди саме прямували. Хазяї платять за один такий рейс до тисячі доларів. Тому водії готові їхати і долати всі труднощі навіть під обстрілом.

«Я звернувся з проханням ініціювати нові поправки або зміни в чинне законодавство. Понад рік на сході фактично йде війна. А закони на цій території діють цивільні», — каже Анатолій Науменко.

За його словами, разом із народними депутатами України підготовлено спеціальний законопроект про превентивне затримання на території АТО. Зараз його розглядають у профільних комітетах Верховної Ради України.