Кожен місцевий депутат та міський голова повинен стати лідером проведення децентралізації у своєму регіоні, лідером  реформ у своїй громаді. Таку позицію висловив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко в ході роботи ХІ Українського муніципального форуму.

«Уперше за всю історію незалежної України Президент передає свої повноваження місцевому самоврядуванню», — підкреслив урядовець.

Нині дуже важливо в кожній громаді знайти лідера, котрий чітко пояснить переваги, які матиме село чи селище, що пройде об’єднання. Позиція віце-прем’єра полягає в тому, щоб без зволікань прибрати політику із цієї реформи, оскільки саме захоплення нею постійно заводить громади у глухий кут.

«Децентралізація — тільки інструмент. Головне — регіональний розвиток і те, як регіони конкуруватимуть за інвестора. Децентралізація рухає всі інші реформи: дерегуляцію, енергоефективність, реформу земельних відносин, можливість розвиватись громадам», — цитує слова урядовця прес-служба віце-прем’єр-міністра.

Окрім уже проведеної бюджетної та податкової децентралізації, очікується впровадження децентралізації повноважень у сфері земельних відносин і реалізація принципу повсюдності місцевого самоврядування. Це збільшить площу земельних ресурсів у розпорядженні об’єднаних територіальних громад  із 4% до 84% та відповідно зменшить — у розпорядженні виконавчих органів влади з 96% до 16%.

Геннадій Зубко зауважив, що Одеська область не прийняла перспективного плану розвитку території: «Очікую, що після цього форуму Одеська обласна рада затвердить перспективний план розвитку, але не для уряду, а для власної громади. Адже це можливості та принципи розвитку. Щоб отримати нові повноваження, ви повинні довести свою ефективність. Перспективний план — це і є побудова ефективних, спроможних громад, які отримають статус, повноваження і ресурси. Громадам потрібно лише сформувати своє бачення розвитку». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»