Зустріч із постійними представниками країн-членів ОБСЄ Президент Петро Порошенко здебільшого присвятив темі встановлення дієвого контролю за українсько-російським кордоном. Він попросив представників ОБСЄ невідкладно активізувати зусилля спеціальної моніторингової місії й закликав збільшити кількість спостерігачів до півтори тисячі осіб. Мовляв, лише така кількість інспекторів від цієї організації за наявності щонайменше 29 безпілотників здатна забезпечити об’єктивний контроль захопленої терористами території.

Глава держави також наголосив, що потрібно невідкладно імплементувати мінські домовленості та забезпечити контроль українсько-російського кордону з відповідною відеофіксацією (це передумова подальшого втілення мирного плану). «Лише такий контроль сприятиме подальшій деескалації ситуації на сході України», — цитує слова Президента його прес-служба.

Окремо він звернув увагу учасників зустрічі на численні факти порушення режиму припинення вогню і продовження використання бойовиками важкої артилерії. За таких обставин застеріг: «Нам потрібно діяти рішуче і мати чітку дорожню карту з імплементації мінських домовленостей. Якщо ми не йтимемо у форматі Мінська, то можемо мати дестабілізацію не лише в Україні та Європі, а й на глобальному рівні».

Під час заходу йшлося й про домовленості щодо звільнення заручників — нині ще понад 600 українців залишаються у полоні.

Потім Петро Порошенко запросив представників ОБСЄ взяти участь у спостережені за виборами до Верховної Ради, які відбудуться 26 жовтня. При цьому звернув їхню увагу на порушення прав кримських татар в окупованому Криму і закликав активізувати зусилля країн-членів ОБСЄ для відновлення суверенітету й територіальної цілісності України.

Участь у зібранні взяли також уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко, уповноважений Президента з питань кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та заступник Глави Адміністрації Президента Валерій Чалий.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»