НОВАЦІЯ. Заощадити час для проходження митного контролю, а також мінімізувати небезпеку корупційних діянь допоможе система електронного декларування товарів, яку впровадили на Чопській митниці. Цю практику перейняли від сусідів із країн Євросоюзу, поки що вона діє для бажаючих.

Перший крок – формування реєстру підприємств, які погодилися перейти на електронні декларації. Другим стало безпосереднє підписання декларацій, яке здійснили кілька підприємств. Скориставшись деклараціями в електронному форматі, вони залишилися задоволеними.

Перехід на електронне декларування товарів Чопська митниця впроваджує згідно з наказом Держмитслужби України однією з перших у державі. За словами начальника митниці Олександра Похилька, проходження митного контролю пришвидшиться в кілька разів. Зручно і те, що не доведеться заповнювати документи на папері: підприємства-імпортери надсилатимуть митниці інформацію про товар, який переміщують через кордон, електронною поштою.

Керівник Чопської митниці впевнений, що нововведення зведе до мінімуму людський чинник, отже допомагатиме ламати ймовірні корупційні схеми, ставитиме додатковий шлагбаум контрабанді. Поліпшиться, зрештою, і «транзитний» імідж України.

Нині на стадії затвердження перебувають електронні підписи ще кількох підприємств. До слова, ті з них, які зголосились до участі в електронному декларуванні, зобов’язалися надавати митним органам право доступу до своїх фінансових і банківських документів з метою аудиту. Оскільки обидві сторони працюватимуть прозоро, то «темних» місць під час митних оглядів залишитися не повинно.