Інвестори та представники влади знаходять спільну мову. Фото з сайту oda.ck.ua

До Сагунівки, що в Черкаському районі, нещодавно з’їхалося багато фермерів та керівників господарств, які виробляють молоко. Тут французькі компанії ділилися з ними досвідом успішного інвестування в молочне скотарство. Французький день молока на базі місцевого СТОВ «Ломовате» відбувся за сприяння Посольства Франції в Україні та Міністерства аграрної політки та продовольства.

До речі, тутешнє господарство нині серед лідерів у районі. Молочна ферма, що належить до групи «Євраліс», постачає свій продукт компанії «Данон» — світовому лідерові з виробництва молочних продуктів. Як розповів генеральний директор ТОВ «Євраліс Семенс Україна» Жан-Батіст Мас, вісім років тому група «Євраліс» придбала в Сагунівці завод із переробки насіння. Нині ТОВ вирощує тут на великих площах гібридну кукурудзу та  соняшник. Насіння виробляють не тільки для своєї компанії, а й для багатьох інших відомих в Україні виробників, які потім реалізують його під власними торговими марками. Паралельно займаються молочним скотарством. Колишню молочну ферму не тільки зберегли, а й модернізували, тут працює чимало  жителів села.

Як вважають французькі інвестори, у виробництва молока в Україні велике майбутнє. На Черкащині вони відчувають сприяння влади, налагоджену продуктивну співпрацю інвесторів з місцевими адміністраціями та органами самоврядування. Ось і в цей День молока місцева влада потурбувалися про продуктивне навчання місцевих тваринників. Ішлося і про те, як долати  наболілі проблеми, яких у галузі багато. Робоча група за участю голови Черкаської облдержадміністрації активно напрацьовувала пропозиції для офіційного Києва. Ключове питання — як допомогти молочній галузі на рівні держави.

— Ми пропонуємо зміни до законодавства, — пояснив Юрій Ткаченко. — Щодо розрізнення молока та молочних продуктів, ідентифікації та реєстрації тварин, становлення сільгоспкооперації. Молочне скотарство — дуже перспективний напрям. За останні роки щорічний приріст виробництва молока в області становить приблизно 16 тисяч тонн. Чудово, що маємо таких успішних інвесторів, вони — приклад для решти. Ми робимо все, щоб інвестор на Черкащині почувався комфортно. Розробляємо механізми, щоб здолати всі бюрократичні перепони під час оформлення землі в користування.

А ще очільник області анонсував інвестиційний форум Черкащини, який відбудеться незабаром.