ПОЗИЦІЯ. Проблеми національних творчих спілок і колективів розглядатимуться на урядовому засіданні.

Віце-прем’єр-міністр — міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова провела зустріч із керівниками національних творчих колективів країни, головними темами якої стали стан і перспективи розвитку культури в Україні загалом та проблемні питання в діяльності творчих колективів зокрема.  

Раїса Богатирьова наголосила на тому, що найважливішими складовими вітчизняної культури є творчі таланти, творчі люди і творчі колективи. Вона повідомила, що нещодавно мала зустріч із керівниками національних творчих спілок, з якими обговорила проблеми, які перешкоджають їх діяльності та створюють перепони в реалізації творчих задумів. За словами віце-прем’єр-міністра, керівники національних творчих спілок порушували питання про можливість зниження зависоких для них комунальних тарифів, відсутність у деяких із спілок приміщень, складнощі з оформленням цих приміщень тощо. За результатами тієї зустрічі вже опрацьовуються відповідні документи, що найближчим часом будуть розглянуті Кабінетом Міністрів.

Крім того, Раїса Богатирьова підкреслила, що нині в Україні вже не займаються активним адмініструванням у сфері культури та мистецтва, як то було за радянських часів. За сучасних умов це не потрібно і навіть шкідливо для культурної галузі. «Але посилюючи гуманітарний напрямок внутрішньої політики, держава має зробити так, щоб культурні діячі та творчі колективи відчули в ній партнера, союзника і певною мірою захисника», — цитує слова віце-прем’єр-міністра прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

Серед питань, які хвилювали учасників зустрічі, були й ті, що стосуються ініціативи Міністерства соціальної політики про скасування «Національного» статусу культурних установ та творчих колективів. «Ми знайдемо оптимальний варіант для розв’язання цієї проблеми», — запевнила Раїса Богатирьова.

Звертаючись до керівників національних творчих колективів, віце-прем’єр-міністр віддала належне їхньому таланту не лише як керівників, а й як митців. «Для успішного керування вам потрібні не тільки неабиякі менеджерські якості, а й вміння створити таку атмосферу в колективі, щоб стимулювати його учасників до творчості. Це непросте завдання. Для того, щоб бути визнаним лідером творчого колективу, необхідно мати творчий авторитет серед його членів. І ви — тому приклад», — сказала Раїса Богатирьова.

Підсумовуючи розмову, віце-прем’єр-міністр нагадала слова директора Санкт-Петербурзького Ермітажу Михайла Піотровського про те, що культура — це конкурентоспроможний ресурс держави: «Впевнена, це визначення повною мірою стосується й України», — наголосила Раїса Богатирьова. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»