Розробити чітку дорожню карту видобутку бурштину в Україні доручив Міністерству екології та природних ресурсів віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський. Цей план має дати відповіді на запитання: хто і що повинен зробити для розв’язання бурштинової проблеми та розвитку галузі. Слід визначитися, як потрібно організувати його видобуток: чи це буде державна монополія, чи монополія комунальних підприємств, чи вільний ринок. Те ж саме стосується ринку збуту та права на експорт.

Дорожня карта має допомогти вирішити питання прийнятних технологій видобутку, порядку отримання спеціальних дозволів, відновлення територій, що вже постраждали внаслідок нелегальних розробок. «Досить заяв, потрібні рішучі дії та зрозумілі рішення», — підкреслив урядовець.

Пропонується законодавчо закріпити обов’язки та відповідальність щодо рекультивації ділянок після легального видобутку бурштину, а також заборонити застосування помпового методу.

Окремим пунктом має стати запровадження механізму залучення місцевого населення до легальної роботи, повідомляє прес-служба урядовця. Водночас потрібно означити і шляхи вирішення соціальних питань, оподаткування видобутку бурштину та розподілу податків між місцевим та державним бюджетами.

Торік з України нелегально експортовано до 70 тонн бурштину загальною вартістю близько 230 мільйонів доларів. А його потенційні запаси в надрах можуть становити від 2 до 10 тисяч тонн. Але для їх підтвердження держава має забезпечити комплекс геолого-розвідувальних робіт. Це дасть змогу відкрити нові родовища, що важливо з точки зору стратегії розвитку галузі. Нині в Україні відомі лише два родовища бурштину, інші його поклади класифікують як рудопрояви, вони недостатньо розвідані.

«Видобуток бурштину — надзвичайно перспективна галузь для держави. Поклади сонячного каменю зосередженні не лише на Поліссі, де до його нелегального видобутку залучено понад 50 тисяч людей, а й в інших регіонах. Ми маємо комплексно підійти до розробки стратегії розвитку цієї галузі та кардинально змінити ситуацію. Кошти від видобутку бурштину мають вирішувати соціальні питання, відновлювати і зберігати природу Полісся та наповнювати державний бюджет», — окреслив суть завдання Валерій Вощевський. Опрацьовані пропозиції буде представлено на розгляд Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»