ПЛАНИ

Впровадження «електронного уряду» сприятиме спрощенню надання адміністративних послуг громадянам та усуненню корупції в цій сфері. Це насамперед переведення в електронний формат більшої частини державних послуг. Про це заявив віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час дискусії «Підвищення конкурентоспроможності України: діалог на високому рівні про роль інформаційно-комунікаційних технологій у розвитку економіки знань».

«У Євросоюзі 75% державних послуг доступні в он-лайн-режимі. Я вважаю, що для України це досить гарний орієнтир. Коли немає безпосереднього контакту чиновника і людини, можливостей для корупції значно менше», — цитує слова урядовця його прес-служба.

Крім того, у рамках «електронного уряду» передбачається перевести в електронний формат документообіг і комунікації між центральними органами влади та регіонами. Це допоможе економити бюджетні кошти на чиновницькому апараті, а також додасть прозорості в роботі держорганів. На думку віце-прем’єра, проект «електронного уряду» може бути завершеним до 2015 року, і він швидко окупиться.

Також урядовець повідомив, що Мінсоцполітики спільно зі Світовим банком завершує створення комп’ютерної системи, яка об’єднає всі підрозділи міністерства і дозволить їм користуватися єдиними базами даних одержувачів соціальної допомоги. За словами Сергія Тігіпка, комп’ютеризація соціальної сфери завершиться створенням соціальної картки громадянина, яка дозволить людині отримувати інформацію в електронному режимі, а не збирати довідки по різних інстанціях.