РЕАЛІЇ ЖИТТЯ. Колегія Держкомтелерадіо України на своєму засіданні розглянула питання роботи державних видавництв та оптимізації їх діяльності. 

 У своєму виступі директор департаменту видавничої справи та преси Держкомтелерадіо України Олексій Кононенко відзначив, що на сьогодні у підпорядкуванні Комітету знаходяться 20 спеціалізованих видавництв, а також державне підприємство «Видавництво і друкарня «Таврида». Такі видавництва як «Либідь», «Мистецтво», «Світ», «Каменяр», «Карпати», подолавши фінансову кризу, продовжують стабільно працювати, знайшли своє місце в сучасних ринкових умовах, зберегли кадри та традиції своїх підприємств, видають конкурентноспроможну видавничу продукцію.

У той же час, більшість видавництв не є конкурентоспроможними, не працюють у напрямі пошуку нових замовлень та авторів. Згідно з статусом спеціалізованих видавництв, керівники цих видавництв не здійснюють дієві заходи, спрямовані на поліпшення фінансово-економічного стану підприємств.

Незадовільний фінансово-економічний стан видавництв є головною причиною наявності заборгованості із виплати заробітної плати.

Наказом Держкомтелерадіо України затверджено План невідкладних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати, щомісячно проводяться засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати та інших виплат.

За останні кілька місяців покращили свою роботу і за рахунок реалізації книжкових проектів поліпшили фінансове становище Національне видавництво дитячої літератури «Веселка», державне спеціалізоване видавництво «Музична Україна». 

Проте, такі видавництва, як «Вища школа», «Урожай», «Січ», «Донбас», «Таврія», «Українська енциклопедія імені» М.П.Бажана практично згорнули видавничу діяльність, мають значну заборгованість, не знайшли шляхів розвитку видавництв.

Так, станом на 26 вересня поточного року загальна заборгованість із виплати заробітної плати у видавництві «Вища школа» складає 538,4 тис. грн, у видавництві «Донбас» – 11,8 тис. грн, у видавництві «Українська енциклопедія» імені М.П.Бажана – 61,2 тис. грн,  у видавництві «Урожай» – 112,3 тис. грн, у видавництві «Січ» – 61,5 тис. грн, у видавництві «Таврія» – 299,9 тис. грн.  До того ж, ці видавництва практично згорнули книговидавничу діяльність.

За невиконання зобов’язань щодо виплати заробітної плати та недотримання графіка погашення заборгованості із заробітної плати наказом Держкомтелерадіо України звільнено з посади директора видавництва «Вища школа» Савчука А.О. Директорам видавництв «Донбас» Соскову О.О. та «Українська енциклопедія» імені М.П. Бажана Зяблюку М.П. оголошено догани, керівників видавництв «Урожай», «Січ», «Таврія» суворо попереджено, що у разі непогашення найближчим часом існуючої заборгованості із виплати заробітної плати буде розглянуто питання щодо їх відповідності займаним посадам.

Держкомтелерадіо України з розумінням ставиться до труднощів із розміщенням  державних видавництв, що негативно впливає на рівень їхньої діяльності. Переважна більшість з них не має власних приміщень і займає приміщення на правах оренди, розмір плати за яку постійно зростає. На сьогодні не вирішеними залишаються питання з орендою приміщень у видавництвах «Січ», «Маяк», «Карпати», «Музична Україна», «Урожай». Непридатними для роботи є приміщення, які займає видавництво «Здоров’я». Термінового вирішення потребують питання щодо стабільного розміщення видавництв «Дніпро» та «Українська енциклопедія імені М.П. Бажана».

Як висновок, колегія визнала незадовільною роботу Державного підприємства «Державне спеціалізоване видавництво «Вища школа», Державного підприємства «Державне спеціалізоване видавництво художньої літератури «Дніпро», Державного підприємства «Ордена «Знак Пошани», Всеукраїнського державного багатопрофільного видавництва «Донбас», Державного підприємства «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Маяк», Державного підприємства «Харківське багатопрофільне видавництво «Основа», Державного підприємства «Всеукраїнське видавництво «Січ», Державного підприємства «Видавництво «Таврія», Державного підприємства «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» ім. М. П. Бажана, книжково-журнального видавництва «Урожай», які практично згорнули видавничу діяльність, мають борги із виплати заробітної плати та інших обов’язкових платежів. Керівникам цих видавництв було вказано на їх відповідальність за такий стан на підприємствах.

Це вимагає прийняття невідкладних управлінських рішень, спрямованих на збереження видавничих активів державних видавництв, розв’язання соціальних питань в їх колективах, фінансового оздоровлення та відновлення випуску видавничої продукції.

З метою активізації видавничої діяльності, збільшення обсягів виробництва видавничої продукції, колегія ухвалила: вважати неприпустимим подальше поглиблення кризових явищ у діяльності державних видавничих організацій. З метою запобігання остаточній руйнації державного видавничого сектору та активізації видавничого процесу, колегія ухвалила рішення щодо невідкладної реорганізації деяких державних видавництв із збереженням спеціалізації за наступними напрямками: видання літератури різних видів, видання літератури для дітей та юнацтва, художньої літератури та літератури мовами національних меншин, видання технічної та спеціальної літератури, видання мистецької літератури, видання навчальної та пізнавальної літератури, видання енциклопедичних та довідкових видань.

 

Прес-служба Держкомтелерадіо України