Виконання постанови Кабінету Міністрів №442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» викликає чимало запитань у Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Тож втілення її в життя розглянуто на нараді під його головуванням.  Було обговорено проблеми, пов’язані з реорганізацією кількох контролюючих державних служб, що й передбачено документом, а також заходи, яких необхідно вжити для завершення ліквідації чи створення нових владних органів.

Прем’єр-міністр зауважив, що в Україні досі не завершено процесу трансформації певних державних структур, що було передбачено ухваленою ще 10 вересня 2014 року урядовою постановою про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади.

«Маємо величезні проблеми в різних інспекціях, контролюючих органах, які вчепилися у крісла і в приміщення, в яких перебувають.  Тиснуть на бізнес, підприємництво, ще й витрачають на це бюджетні кошти, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — Два роки займатися цим питанням вважаю абсолютно неприпустимим». Скажімо, досі припинено діяльність лише двох з 18 органів, натомість утворено п’ять із семи передбачених.

Досі не розпочато функціонування Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками і Державної інспекції енергетичного нагляду через те, що не було призначено їх керівників. А завершенню ліквідації Держсільгоспінспекції заважали невирішені питання передачі функцій контролю за експлуатацією й технічним станом, а також реєстрації та обліку машин сільгосппризначення. Обговорено й забезпечення функціонування Держпродспоживслужби, ліквідації Держінвестпроекту, припинення діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади на тимчасово окупованих територіях в Автономній Республіці Крим, Донецькій і Луганській областях. У цьому контексті глава уряду доручив Мінекономрозвитку і Мін’юсту внести пропозиції щодо можливих шляхів розв’язання проблеми використання майна територіальних органів.

Володимир Гройсман поставив завдання завершити реорганізацію державних служб до 1 липня і закликав профільних міністрів до персональної відповідальності: «Треба поставити крапку в постанові №442 і забути про це. Не можна займатися цим вічно». Тобто зміна системи залежить від упровадження розумної регуляції, вважає Прем’єр. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»