НА СТОРОЖІ ШЕДЕВРІВ. Відвідувачі, які приходять до Сикстинської капели у Ватикані, не обовязково звертають на це увагу. Але на додаток до традиційних камер спостереження у цьому знаменитому місці, де проводяться конклави, встановлюються новітні пристрої – детектори забруднення.

П’ятдесят датчиків вимірюють температуру, вологість і концентрацію окису вуглецю, тобто рівень факторів, які загрожують дорогоцінним фрескам Мікеланджело та Боттічеллі.

І проблеми створюють самі відвідувачі, як каже Вітторія Чіміно, куратор музею Ватикану:

«Аудиторія дихає, люди виділяють вуглекислий газ, тепло, приносять пил, який осідає на фресках».

Сикстинська капела стала жертвою свого успіху. Лише торік – п’ять мільйонів відвідувачів, що вдвічі більше, ніж двадцять років тому. Ватикан переглядає свої системи кондиціонування повітря, а також зберігання шедеврів епохи Відродження:

Вітторія Чіміно, куратор музею Ватикану:

«Ця фреска Мікеланджело шістнадцятого століття – сама досконалість. І з досконалішими методами, які використовуються, простіше зберігати те, що датується, починаючи з 1400 року».

Але якщо ви плануєте відвідати Сикстинську капелу в найближчі тижні, не хвилюйтеся, поки не йдеться про припинення відвідин – це дуже важливе джерело доходу Ватикану. 

Copyright © 2012 euronews