У Національному банку Білорусі заявили, що замовили друк 200-тисячної купюри, яка може з’явитися в обігу вже до кінця цього року.

Нині найбільшою банкнотою у Білорусі є купюра у 100 тисяч білоруських рублів.

Паралельно із запровадженням 200-тисячної купюри із обігу вилучатимуться банкноти у 10-20 білоруських рублів, а ціни округлятимуть до 50 рублів.

«На десятки-двадцятки витрачаються великі кошти», - заявила голова правління Нацбанку Білорусі Надія Єрмакова.

Вона також повідомила, що від початку поточного року білоруський рубль знецінився на 189%.

На початок цього року курс білоруського рубля становив близько 3 тисяч рублів за долар, тоді як зараз офіційний курс становить 8 680 білоруських рублів за долар, а на чорному ринку за долар дають понад 9 тисяч білоруських рублів.

У Національному банку Білорусі також не виключили, що за підсумками року інфляція може сягнути рекорду у 100%:

«Не виключено, що до кінця року інфляція дійде до 100%. Наступний рік можна буде витримати і у межах 20%», - каже керівниця НББ.

Нині інфляція у Білорусі складає 75% від початку року.

МВФ, місія якого минулого тижня побувала у Мінську, пов’язав можливість надання Білорусі фінансової допомоги зі стабілізацією валютного ринку, зокрема, із запровадженням «єдиного» валютного курсу, який ліквідував би різницю між офіційним і так званим «комерційним».

По тому, як Нацбанк Білорусі «порадив» комерційним банкам не продавати валюту населенню без поважних причин, купівля-продаж валюти, так само, як і багатьох споживчих товарів - молока, м’яса - перейшла в інтернет.

Нестабільність на валютному ринку провокувалася також і тим, що підприємства, які зобов’язані продавати третину своєї валютної виручки державі, «притримували» її через те, що були змушені продавати її за офіційним курсом, а розраховуватися зі своїми партнерами - за комерційним. Тепер, коли білоруський Нацбанк запровадив єдиний курс, очікується, що на ринок надійде та частина коштів, яку «притримували» підприємства.

«Підприємства зараз не продають валюту, вони чекають на єдиний курс, яким він буде. І як тільки виллється на ринок вся ця готівка, доларова та євро, яку ми зараз віддаємо на закупівлю газу, то пропозиція по долару буде дуже високою», - заявив білоруський президент Олександр Лукашенко.

Утім, хоча після запровадження єдиного курсу білоруський рубль може дещо відновити свою вартість до долара та інших вільно конвертованих валют, із переходом на «єдиний» валютний курс у Білорусі очікують подальшого подорожчання всього - від промислових товарів та газу до ліків, адже підприємці зайвий раз переконаються у правильності саме «комерційного курсу», і закладатимуть у ціни валютні ризики.

Порятунком, як пише Тетяна Мельничук, може стати "Рідка валюта" - так називається нова марка горілки, яку щойно випустили у Вітебську. Згідно із статистикою, від початку кризи білоруси стали більше пити: від початку року продажі горілчаних виробів зросли на чверть.

Білоруський рубль почав падати після завершення президентських виборів у цій країні, під час яких соціальні виплати та зарплати бюджетників було різко збільшено. Це потягло за собою стрибок у зростанні цін, убезпечитися від якого населення Білорусі намагалося, скуповуючи валюту.