У складі української делегації, яка взяла участь у саміті країн-учасниць «Східного партнерства», вперше на посаді віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Брюссель відвідала Іванна Климпуш-Цинцадзе. В межах форуму вона провела кілька зустрічей з високими представниками Єврокомісії. Зокрема Іванна Климпуш-Цинцадзе поспілкувалася з Комісаром ЄС з питань торгівлі Сесілією Мальмстрем.

Вони обговорили процес імплементації поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі України з ЄС. Віце-прем’єр наголосила, що важливо розширити доступ до ринку ЄС українського експорту, який є дієвим інструментом економічної підтримки нашої країни Євросоюзом.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася також з Єврокомісаром з питань євро- та соціального діалогу Валдісом Домбровскісом. Вона ознайомила представника Єврокомісії з пріоритетами операційного плану дій Кабінету Міністрів України на 2016 рік і наголосила, що імплементація Угоди про асоціацію з ЄС — одне із ключових завдань для нинішнього українського уряду.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Валдісу Домбровскісу за його особисту підтримку України та розуміння тих складних викликів, з якими стикається наша держава в умовах російської агресії, повідомляє прес-служба українського віце-прем’єра.

Валдіс Домбровскіс підтвердив, що за умови виконання всіх ключових вимог Україна може розраховувати на ухвалення ЄС рішення про надання другого траншу макрофінансової допомоги вже у наступні кілька місяців.

Під час зустрічі Іванни Климпуш-Цинцадзе з Єврокомісаром з питань сільського господарства Філом Хоганом сторони обговорили співробітництво в аграрному секторі, стан двосторонньої торгівлі сільськогосподарською продукцією. Вони підтримали ідею взаємного розширення доступу до ринків продукції аграрного сектору, а також висловилися за усунення нетарифних бар’єрів, зокрема у частині санітарного та фітосанітарного нагляду. 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»