Додому до Надії Боднар приходять, як на екскурсію. Її подвір’я майорить різними барвами, наче веселка. Це – квіти. Їх Надія Іванівна просто обожнює. І не шкодує на поповнення свого «зеленого запасу» ні коштів, ні часу. Жінка щовесни купляє саджанці на більш, ніж тисячу гривень. Також постійно поповнює запаси добрив та засобів від шкідників… А скільки праці треба вкласти, щоб власноруч створити біля хати «живий» заквітчаний килим!

Наразі у жінки триває ремонт, але попри клопоти, вона знаходить час на догляд за своїми улюбленцями. «Усе подорожчало, систему опалення доводиться замінювати, майстрів наймати, але на квітах не економлю: це ж така радість! Намагаюся зекономити на чомусь іншому – скажімо, купувати матеріали для ремонту й опалення через Інтернет, так значно дешевше», – каже жінка.

До речі, великий вибір товарів для опалення дому пропонує компанія «Простори України» http://prostory-ukraine.com.ua/, де представлена лише якісна продукція різних виробників та розміщено корисні поради щодо її вибору. За доступними цінами тут можна придбати внутрішньопідлогові конвектори, радіатори опалення, теплу підлогу, інструменти, водолічильники, труби та багато іншого. Обрати і отримати товар легко не виходячи з дому, а зекономлений час краще присвятити улюбленій справі.

– Щоб домогтися такої краси, висадила квіти та інші зелені насадження на певні ділянки, поділивши клумбу на кольори, – розповіла Надія Іванівна. – Щороку бажаю змін, тому пересаджую квіти, створюючи нові зелені «візерунки».

Більше 70 кущів троянд, жоден з яких не повторюється за кольором та видом, кущі бегонії, які цвітуть аж до морозів, сім видів нарцисів, гіацинти, юка, гвоздики, висячі петунії, кактуси, різнокольорові ромашки та найперші весняні квіти – підсніжники і шафрани. Від різновидів рослин на клумбах просто очі розбігаються! Тут квітнуть навіть рослини, які Надія Іванівна привезла з Кавказу 12 років тому!

– Мені завжди мало тих квітів, яких маю. Тому поповнюю «зелені запаси» щороку, – зізнається жінка.

Своїми рослинами Надія Іванівна ділиться з сусідами та знайомими. Хоч сама і купує саджанці, але не продає їх – роздає в добрі руки. Деякі односельчани приходять за квітами з великими сумками, які квітникарка радо заповнює зеленими насадженнями… А інколи знайомі просять Надію Іванівну самій посадити їх у себе біля хати (мабуть, вважають, що з доброї руки жінки квіти швидше ростимуть).

– Основне – не посадити, а добре доглянути, – говорить жінка. – Ба більше – квіти треба любити! Вони, як діти, відчувають ставлення господині: саме від цього залежить, чи швидко виростуть саджанці, чи, навпаки, не приживуться, засохнуть.

Позаду будинку Надія з сім’єю виростила гарний сад з різноманіттям плодових дерев. І в будинку зелено від численних вазонів: більше десятка орхідей, фінікова пальма, кактус висотою у зріст господині… Деякі з них – капризні і потребують постійного догляду: обприскування від шкідників, певного температурного режиму…

До захоплення Надії Іванівни нині долучаються її діти. Поділяє захоплення Надії Іванівни і її чоловік, який допомагає оновити «зелений ландшафт» матеріально.

Олеся КОСТАШ
для «Урядового кур’єра»