В Україні перша дитина, що з’явилася на світ після екстракорпорального запліднення, народилася у березні 1991 року в Клініці репродуктивної медицини імені академіка В. Грищенка «Імплант». «Це сталося вперше в Україні, в СРСР. То була унікальна подія. Тепер важливо те, що клініка репродуктивної медицини за багато років не змінила свою громадянську філософію стосовно людей. У ній дуже багато складових, які дають нам змогу пишатися нею», — зазначила заступник міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан. Вона повідомила учасникам симпозіуму, що в залі присутня і винуватиця заходу — 25-річна Катерина разом із матір’ю.

У роботі ювілейного симпозіуму, організаторами якого стали Українська асоціація репродуктивної медицини та Харківський національний медичний університет, взяли участь провідні науковці багатьох країн близького та далекого зарубіжжя, які поділилися останніми досягненнями в галузі репродуктивної медицини в Україні та світі, взяли участь у роботі секцій з ембріології та медичної генетики.

Не оминули його й провідні лікарі-репродуктологи, генетики, ембріологи, а також біологи Медичного центру «Мати та дитина» на чолі з генеральним директором Наталією Данкович, адже, за словами одного з працівників центру, їхній колектив пишається тим, що причетний до цієї світлої справи. «Чому наш «десант демографічного призначення» висадився на симпозіумі? Завжди цікаво професійно обмінятися останніми досягненнями репродуктивної медицини в Україні та світі й послухати виступи відомих фахівців», — одностайно запевнили лікарі центру. Світлана Горбунова-Рубан вручила почесну грамоту Харківської міської ради директорові клініки Миколі Грищенку і почесну грамоту виконкому — колективу установи. Директор департаменту охорони здоров’я Юрій Сороколат зазначив: головна цінність роботи клініки полягає в тому, що вона робить сім’ї щасливими. Опісля він вручив медикам установи подяки міського голови.

А історія цього унікального науково-медичного закладу розпочалася 1983 року, коли з ініціативи директора Інституту проблем кріобіології і кріомедицини НАН України академіка Валентина Грищенка організували першу українську лабораторію репродукції людини. Згодом її перетворили на Центр репродукції людини «Імплант». А в 1990-му в Харкові успішно провели перший в Україні цикл ЕКЗ, в результаті якого 19 березня 1991 року й народилася Катруся. І це не єдина перемога харківських медиків. Тепер по допомогу до фахівців центру звертаються не тільки харків’яни, але й жителі всієї України та інших країн.

«Завдяки нашій клініці на світ з’явилося понад шість тисяч дітей. Це тільки після ЕКО. А от скільки народилося малюків після інших способів лікування, ми не знаємо. За 25 років, звісно, багато змін відбулося. Ми стали контролювати цей процес значно краще, він став більш комфортним для пацієнтів. В Україні налічується понад 30 клінік, і народжуваність там не гірша, ніж у світі», — розповів Микола Грищенко.