Значна кількість громадян України з окупованих територій у межах Донецької та Луганської областей нині виїжджає до Росії через тимчасово закриті пункти пропуску і повертається до України через пункти пропуску в межах Харківської та Луганської областей.

Відповідно до чинного законодавства, такі дії кваліфікуються як незаконне перетинання державного кордону України. Виявивши таких правопорушників, прикордонники зобов’язані складати протоколи про адміністративне правопорушення та надсилати їх на розгляд суду. Адмінкодекс передбачає за таке правопорушення штраф від 1700 до 3400 гривень або адмінарешт до 15 діб. Правоохоронці вже виявили понад 9 тисяч осіб, які обрали саме такий маршрут руху, щоб потрапити до України.

Учора СБУ та в межах компетенції Держприкордонслужба внесли істотні зміни до системи видачі електронних перепусток та контролю за їх наявністю в контрольних пунктах в’їзду/виїзду, повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби. Це дає змогу у стислі терміни видавати перепустки та створити для громадян, що перетинають лінію розмежування, комфортніші умови. Також співробітники Держприкордонслужби вживають усіх необхідних заходів задля швидкого реагування на утворення великого скупчення осіб і транспортних засобів у контрольних пунктах в’їзду/виїзду.

Тому Державна прикордонна служба звертається  до громадян України із проханням оформляти документи належним чином та здійснювати перетин лінії розмежування, адміністративної межі та державного кордону України згідно з вимогами чинного законодавства та через визначені пункти пропуску та пункти контролю.

У зв’язку зі складною обстановкою на сході України та неможливістю здійснювати контроль на певних ділянках українсько-російського кордону рішеннями уряду на держкордоні з Росією в межах деяких територій Луганської та Донецької областей було тимчасово припинено рух через пункти пропуску «Маринівка», «Новоазовськ», «Успенка», «Іловайськ», «Квашине», «Донецьк», «Довжанський», «Червона Могила», «Ізварине», «Красна Талівка», «Юганівка», «Герасимівка», «Петрівка» та «Луганськ».

У зоні розмежування вздовж лінії бойових зіткнень діє три контрольних пункти в’їзду/виїзду: «Бугас», «Гнутове» та «Зайцеве».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»