Фото на згадку на тлі прекрасного Голубого озера.

Про те, що традиційний уже міжнародний молодіжний фестиваль через кілька років збере на Голубих озерах представників усіх європейських країн, мріє не лише голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв. Молодь Придесення охоче виявляє гостинність і бажання розвивати відносини з друзями близького і далекого зарубіжжя, адже це міст у майбутнє.

Тож цього року фестиваль вийшов за межі обласного, зібравши майже 400 гостей з молодіжних громадських організацій, творчої та активної молоді з шести українських областей та Республіки Білорусь.

Над наметовим містечком майорять прапори — і національні, і з областей, делегації яких облаштовуються в таборі на території мальовничої Олешні. Злітає м’яч над волейбольним майданчиком, долинає плюскіт з озера, де кілька сміливців попри прохолодну вечірню погоду плавають. А над тим усім тягне димком і смачними пахощами з величезного котла.

Майстер-класи завжди приваблюють можливістю навчитися нового.

Підвищення національного духу молоді та патріотичного виховання, створення можливостей для самореалізації й розкриття її творчого потенціалу — така головна концепція свята, запропонована його організаторами. «Ми, українці, — нація щирих, талановитих людей, які пропагують принципи добра та любові, — звернувся до учасників фестивалю перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич. — Тож нехай час перебування у цьому прекрасному місці стане для вас незабутнім, насиченим різними чудовими подіями, новим досвідом, можливістю творчої реалізації, новими друзями».

«Молодість. Мир. Майбутнє» — таке гасло цьогорічного фестивалю. Його програма запропонувала творчі зустрічі, Гоголівські читання, квести, туристичне багатоборство, конкурси національної кухні, проведення інструктажів з орієнтування та правил поведінки в екстремальних умовах, практичних занять із надання першої невідкладної допомоги та багато іншого. Кілька днів спілкування — і дружба на все життя.

Євдокія ТЮТЮННИК,
«Урядовий кур’єр» (фото автора)