На бюджетні закупівлі через електронну систему ProZorro переходить уся країна. Вона себе добре зарекомендувала, адже відтинає все те, на чому раніше могли заробити нечисті на руку підприємці. Якими результатами можуть похвалитися Рівненщина та Вінниччина?

Рівненщина: Чесний тендер — не міф?

Інна ОМЕЛЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

Голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко хоче повернути довіру бізнесу до державних закупівель.

— Торік завдяки бюджетним закупівлям через електронну систему ProZorro області вдалося зекономити 12 мільйонів гривень. Тепер, коли на неї переходить уся країна, нам, першопрохідцям, уже значно легше. На жаль, нині бізнес не вірить у прозорі тендери, бо вважає, що вони виписані під когось, держава затримує оплату за виконану роботу, та ще й перевірок не уникнути. Ми хочемо змінити це бачення насамперед через широке висвітлення тендерів у засобах масової інформації та контроль з боку громадянського суспільства за їх організацією, — каже Олексій Муляренко.

Перша ластівка — об’єднання зусиль виконавчої влади області та громадської ініціативи «За чесний тендер».

— Державні закупівлі — досі сіра сфера у свідомості громади, — вважає керівник ініціативи Святослав Клічук. І небезпідставно, адже зловживання тут справді є. — Щоб розірвати це коло, ми взяли під контроль закупівлю шкільних автобусів та ліків для обласного госпіталю ветеранів. Перевіряємо тендерну документацію, і якщо вона не прописана «під когось», публічно звертаємося до бізнесу, який працює в цій сфері, й запрошуємо до участі в тендері. Днями влаштуємо показовий чистий тендер на закупівлю комп’ютерної техніки на суму 700 тисяч гривень в управлінні освіти Рівного, яке погодилося на співпрацю.

Співпраця не страшна тому, кому нічого приховувати. До речі, прозорі тендери вбивають одразу кількох зайців: кошти залишаються на внутрішньому ринку, податки — в місцевих бюджетах, а робочі місця — у громадах.

Вінниччина: ProZorro «дала» області перший мільйон

Олег ЧЕБАН,
«Урядовий кур’єр»

На Вінниччині завдяки впровадженню системи електронних закупівель зекономлено перший мільйон гривень коштів обласного бюджету. «За січень—квітень цього року установами, які фінансуються коштом обласного бюджету, проведено 472 електронні закупівлі, водночас заплановані видатки становили 10,3 мільйона гривень, а фактичні за договорами — 8,9 мільйона. Тож економія коштів становить 1,4 мільйона гривень, або 13,5%», — повідомила перший заступник директора департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Надія Насіковська.

Значна економія коштів (від 16% до 51%) забезпечена під час електронних закупівель канцтоварів, паперу, поліграфічної продукції, товарів побутової хімії, дизінфікуючих миючих засобів, продуктів харчування та хлібобулочних виробів.

Найбільше торгів за системою ProZorro (майже 57% від загальної кількості) проведено закладами охорони здоров’я області. Економія коштів становить 1,07 мільйона гривень. Наприклад, Хмільницька обласна фізіотерапевтична лікарня під час закупівлі продуктів харчування (бакалія) зекономила 20% коштів, а на придбанні канцтоварів — 51%; Вінницька обласна психіатрична лікарня №2 під час закупівлі хлібобулочних та кондитерських виробів замість запланованих 138 тисяч гривень фактично використала по договору електронних закупівель 84 тисячі.

Аналізуючи очевидні переваги закупівель через систему ProZorro та значну економію бюджетних коштів, голова облдержадміністрації Валерій Коровій зазначив, що ця програма відсікає все те, на чому раніше могли заробити нечисті на руку підприємці, та наголосив на важливості впроваджувати в області ефективні прозорі закупівлі.