Обласна влада ініціювала реформи, які пройдуть у регіоні раніше, ніж в усій країні. Ці реформи організують так, щоб вони не суперечили чинній законодавчій базі, зауважив в. о. заступника голови — керівника апарату Дніпропетровської облдержадміністрації Геннадій Корбан.

Одним із перших кроків на цьому шляху є розпорядження, підписане днями головою Дніпропетровської ОДА  Ігорем Коломойським, яке фактично бере під контроль усіх великих розпорядників бюджету. Створюється система моніторингу всіх великих розпорядників обласного бюджету та бюджетів великих міст регіону, вироблено схему їхнього  контролю (це не стосується районних, сільських та інших невеликих бюджетів). 

Раніше міста (великі розпорядники коштів) самі відповідали за свої бюджети, самі ними розпоряджалися, самі вирішували, куди витрачати кошти, проводили тендери. Тепер вони це робитимуть під наглядом облдержадміністрації, де вважають, що усунувши надлишкову «самостійність» міст, попередять корупційні тендерні схеми.

За словами Геннадія Корбана, донедавна у тендерних закупівлях корупційна складова становила від 20 до 35%. Бюджет Дніпропетровської області разом із державними субвенціями становить 8,5 мільярда гривень, з яких 4 мільярди — це сума субвенцій, 2,8 мільярда — виплати бюджетникам та пільговикам, а 1,7 мільярда ідуть на тендерні закупівлі. Це ті гроші, на які закуповували медобладнання, будували місцеві дороги, проводили тендери ЖКГ тощо.

«Ми розуміємо, скільки з цих грошей не потрапляють куди треба. Проводимо відповідну роботу з тими, хто виграв ці тендери. Хочемо легалізувати цей бізнес, щоб він уже сьогодні давав користь. А розбиратися, піднімати бруд нагору й шукати винних — не наші методи. Все це не дасть результату, — вважає чиновник. — Ми були змушені зупинити всі тендери, всі виплати за тендерами і конкурсами, які вже пройшли й тільки будуть. Це зробили для того, щоб зрозуміти й виявити корупційну схему. Не хочемо нікого звинувачувати конкретно — це була схема роботи держави. І  цю схему ламаємо. Тепер буде контроль і прозорість».

Нині сплачують тільки заробітну плату, соціальні виплати та здійснюють розрахунки за енергоносії. Виплати на закупівлю медикаментів для лікарень та на харчування у школах відбуваються під особливим контролем обласної влади. Решта платежів чекатиме на перезавантаження системи проведення тендерів. Найближчим часом тендерні комісії заплановано переформатувати, ввести в них юристів облдержадміністрації, працівників державної фінансової інспекції. Членів конкурсних  комісій підбиратимуть за віковим та професійним принципом, а також за принципом відсутності горизонтальних зв’язків з тими чи іншими видами бізнесу. Геннадій Корбан закликав підприємців не боятися брати участь у тендерах. Адже відтепер кожен зможе стежити за всіма тендерами і конкурсами й легально брати участь у будь-якому з них.