Учора Президент Віктор Янукович узяв участь у церемонії пуску Гідроагрегата №2 Дністровської ГАЕС. Церемонію транслювали у прямому ефірі Першого Національного телеканалу під час урочистого зібрання з нагоди Дня енергетика, який відзначатимуть в Україні 22 грудня.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький доповів главі держави про виконання його доручення щодо будівництва Гідроагрегата №2 Дністровської ГАЕС. А генеральний директор ПАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота подякував Президентові за підтримку фінансування проекту: «Ми довели, що своїми силами українці здатні реалізувати найамбітніші проекти в нашій країні».

Президент дав дозвіл на початок виконання програми пускових операцій гідроагрегата й привітав енергетиків з уведенням його в експлуатацію. За його словами, Дністровська ГАЕС відтепер стане не лише найбільшою гідроакумулюючою станцією Європи, а й шостим за масштабом об’єктом гідроенергетики у світі.

Реалізація цього проекту забезпечить енергосистему країни необхідними мобільними регулюючими потужностями, що посилить енергетичну безпеку України. Крім того, істотно поліпшиться стан довкілля за рахунок використання відновлюваних джерел енергії, зменшаться витрати природного газу, буде створено нові робочі місця.

Віктор Янукович також зауважив, що будівництво Дністровської ГАЕС — один із найбільш капіталоємних інфраструктурних об’єктів України як за масштабами будівельних робіт, так і за обсягами фінансування, повідомляє прес-служба Президента.

Виступаючи на урочистому зібранні, Віктор Янукович зазначив, що здешевлення електроенергії стане базою для подальшої модернізації та розвитку економіки всієї України. Саме на це спрямовані переговори щодо зменшення вартості російського природного газу.

«І це нам вдалося, — наголосив Віктор Янукович. — Нині ціна газу становить 268,5 долара за тисячу кубометрів. Це дасть змогу державі істотно заощадити кошти на електроенергію і тепло». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»