АМНІСТІЯ

Велике всепрощення триває

Радощів власникам незаконно зведених будівель немає меж: керівники Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) недавно заявили, що ухвалено рішення про продовження амністії на такі споруди до 30 січня 2014 року. Правда, йдеться про житлові та громадські будинки 1 та 2 категорій складності (будівельники їх іменують простими), які було зведено без дозволу до 31 березня 2011 року. Проти цього не виступали і профільні міністерства та комітет Верховної Ради України.

«Незаконникам» справді пощастило, адже, як повідомляв свого часу начальник управління дозвільних процедур ДАБК Олександр Сергієнко, з початку 2013 року мінімальний штраф за самовільне зведення приватних будинків мав становити принаймні 5100 грн. Середні ж цифри таких «зборів», як вважають фахівці, могли б бути 10 000—11 000 грн. До таких об’єктів належать індивідуальні житлові, садові, дачні будинки та прибудови до них.

За повідомленнями ДАБК, чинність попереднього наказу щодо амністії, яка тривала протягом другої половини 2011-го — середини осені 2012 року, дала свої «плідні» результати. Так, за цей період своїм правом узаконити нерухомість скористалися 87 тис. родин, які є її власниками.

А за словами керівника столичної ДАБК Сергія Кучера, будівельною амністією скористалася значна частина малого та середнього бізнесу, бо 70—80% у загальному обсязі узаконених об’єктів становлять ті, в яких було виконано роботи з реконструкції помешкань без відповідних рішень. Такий масштаб дій київських бізнесменів справді просто вражає.

Добре це чи погано для подальшої експлуатації цих будівель та для безпеки їхніх мешканців як у житловому, так і у виробничому фондах?

Як зазначив кореспонденту «УК» керівник творчої архітектурної  майстерні «А. Гончаров» Андрій Гончаров, в цьому питанні слід розрізняти два аспекти. «Одна річ, коли йдеться про приватні будівлі, які часто вельми примітивні, але стоять 20 років та й надалі стоятимуть і люди в них щасливо мешкатимуть. Такі будинки не потребують серйозних конструктивних рішень. Тому таке «прощення» для них лише позитивне. Інша річ — перепланування фірмами, які викуповують перші поверхи багатоповерхівок і «посувають» несучі конструкції. Звісно, що страждає в цьому разі весь будинок і таке може скінчитися трагічно, як приміром, у Луцьку. За такими порушеннями повинен стежити ДАБК», — зазначає він.

І справді, саме цей орган і повинен виявляти свавілля власників таких «перебудов» ще до початку великого лиха, щоб не звалився у провалля цілий під’їзд і не поховав під собою людські життя. Тож, по суті, святий обов’язок ДАБК виявляти ці небезпечні порушення на самому початку перепланування або не надавати права амністії таким порушникам. А власникам особистих будинків та дач можна і пробачити майже все: у будь-якому разі вони відповідають лише самі за себе.