Купівлею Одеського припортового заводу (ОПЗ) зацікавилося більш як 10 компаній. Про це повідомив голова Фонду державного майна (ФДМ) України Ігор Білоус. Серед потенційних інвесторів — польська «Kульчік Інвестмент», чотири американські компанії, чотири європейські, китайці, марокканці, представники українських регіональних еліт.

У разі ухвалення Верховною Радою 18 вересня законопроекту №2319-а конкурс з продажу ОПЗ відбудеться в лютому 2016 року. За словами голови ФДМ, стартова ціна 94,5% акцій ОПЗ становить не менш ніж $500 мільйонів, тоді як директор підприємства оцінював його в $ 600—620 мільйонів. Прем’єр України Арсеній Яценюк оцінює підприємство в $1 мільярд, однак вважає, що остаточно його ринкову вартість буде встановлено в результаті проведення прозорого конкурсу із залученням іноземних покупців.

«У зв’язку з приватизацією ОПЗ багатьох турбує питання: як зберегти потужну соцсферу, вибудувану на ньому впродовж тридцяти років?» — написав на своїй сторінці у Facebook Ігор Білоус. На заводі працює суперсучасна поліклініка з денним стаціонаром для співробітників, є власний спорткомплекс, теплиці, у яких вирощують овочі для їдальні, будинок культури. Соцпакет — це головне, що тримає працівників на підприємстві.

У ФДМ обіцяють, що вимоги зберегти соцпакет і всю соціальну сферу буде виписано в інвестиційних умовах. І хоч би хто придбав ОПЗ, він змушений буде виконувати цей пункт.