ПЕРЕВІРКИ. Марія відрядила свого сина до дитячого табору, і на другий день їй зателефонували: «Заберіть свою дитину, вона хвора». Марія здивувалася, син був абсолютно здоровим! Коли приїхала до табору і зайшла в кімнату — мало не впала: пилюка скрізь, вологе прибирання ніхто не робить, а подушка... З неї пух так і сиплеться! Дитина, замість того, щоб оздоровитися, подихати свіжим повітрям, підхопила алергію, бо дихала зовсім іншим! До того ж, Марія заплатила за путівку немалі гроші, які ніхто не поверне, якщо вона забере сина додому... А керівництво табору ще й намагалося звалити всю вину на матір. Та коли та сказала, що буде скаржитися на бруд і пилюку, вдалося досягти консенсусу: дитину залишають у таборі, в кімнатах митимуть підлогу, але нехай Марія привезе з дому нормальну подушку...

Хочеться вірити, що така ситуація — скоріше виняток, ніж правило. Однак, навіть винятки такі — кому вони потрібні? Батьки повинні бути впевнені у безпечному відпочинку своїх чад у таборах. Цим питанням серйозно переймається і Міністерство соціальної політики. Воно ініціювало позапланові перевірки дитячих закладів відпочинку та оздоровлення. «Я звернулася до уряду з пропозицією провести позапланову перевірку закладів відпочинку та оздоровлення по лінії Державної служби з надзвичайних ситуацій, а також додаткової перевірки місцевими органами влади. У разі виявлення порушень, що загрожують безпеці та здоров’ю дітей, буде проведена позачергова державна атестація установ», — зауважила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час візиту до АР Крим. Вона зазначила, що доручила цього року завершити державну атестацію дитячих закладів оздоровлення та відпочинку всіх форм власності, а також своєчасно надати відповідні документи для внесення до Державного реєстру дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Окрім того, прес-служба Мінсоцполітики повідомила, що міністерство виступило з ініціативою внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2009 № 426 «Про затвердження Порядку проведення державної атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку і присвоєння їм відповідних категорій» — для того, аби посилити вимоги до безпеки дітей під час оздоровлення та відпочинку і закріпити їх у Порядку проведення державної атестації.

Вочевидь, це справді потрібно. Марія точно в цьому впевнена. «Бо поки що справа обмежилася подушкою, а де гарантія, що наступного разу матрац та ковдру з дому не попросять привезти?» — сумно жартує вона.