Ось такий вигляд має вбиральня для тварин у Маріїнському парку столиці. Фото Укрiнформу

Київський Маріїнський парк наблизився до європейських стандартів, встановивши на своїй території вбиральні для тварин. Ці зелені стійки із чемним закликом «Будь ласка, приберіть за своїм улюбленцем», ящичком із пакетиками й урною не помітити неможливо. Саме такі, напевно, ви бачили в будь-якому містечку в Європі чи за океаном.

Так, це стандарт, до якого за кордоном звикли. І кожен, хто подорожував по будь-якій країні Євросоюзу, обов’язково ділився враженнями про чистоту тамтешніх вулиць і охайність паркових зон. У Польщі, Чехії чи Австрії дуже популярні кінні екіпажі у старовинних частинах міст, але ви ніколи не відчуєте, що в них запряжені справжні тварини, що це не  автомобіль. Те саме і з домашніми улюбленцями, з якими можна зупинитися в готелі чи завітати до ресторану.

Ми ж тільки привчаємося до культури прогулянок із тваринами. І сподіватимемося, що ініціативу, результати якої можемо побачити в одному з найкращих парків Києва, буде продовжено в інших місцях столиці та містах країни.

…Мені особисто довелося спостерігати картину, яка й досі не йде з голови. На березі моря на ковдрі на траві, спостерігаючи захід сонця, сиділо подружжя літніх людей разом із парою далматинців. Собаки із неприхованою гордістю споглядали за тими, хто прогулювався повз них. Вони були доглянуті і щасливі. Про що це свідчить? Повага до себе починається з поваги до тих, хто від тебе залежить. Тож починаймо змінюватися!

Лариса ВЕЛИЧКО
для «Урядового кур’єра»