Відтепер територіальні органи Державної регуляторної служби України (ДРС) зможуть оцінювати вартість рішень органів влади на місцях. Днями представники терорганів пройшли навчання, як користуватися європейською методикою М-Тест.

«М-Тест можна застосовувати і до проектів регуляторних актів, і до тих рішень, які вже чинні. Настав час оцінювати ефективність владних рішень. Така методика — новий тренд у державному управлінні України, хоч у Європі давно використовують такий інструмент. У країнах ЄС жодного рішення не приймають, якщо воно не має прогнозних показників та аналізу. З вересня плануємо активно застосовувати М-Тест під час оцінки вартості всіх регуляцій, зокрема й на місцях. Наші представники на місцях мають зайняти активну позицію й організовувати громадські консультації щодо прийняття регуляторних актів», — передає слова голови ДРС Ксенії Ляпіної прес-служба відомства.

Як повідомляють у ДРС, у країнах ЄС цей інструмент почали використовувати для оцінки й подальшого зменшення адміністративних витрат з 2009 року. Він набув широкого застосування в Європі, забезпечуючи ефективний та відносно простий розрахунок адміністративних витрат у межах окремого обов’язкового регулювання (на етапі розробки регулювання чи його перегляду). ДРС та провідні експерти у сфері регуляторної політики вважають за потрібне вивчати міжнародний досвід, адаптувати його до українських реалій та впроваджувати у практику органів державного управління.

Як зазначають науковці, оцінка вартості адміністративних процедур і забезпечення вирівнювання питомих адміністративних витрат для малого бізнесу дадуть змогу приймати ефективні, економічно обгрунтовані нормативно-правові акти й на місцях.

До речі, у червні цього року  Ксенія Ляпіна презентувала сенсаційні результати аналізу витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання норм застосування реєстраторів розрахункових операцій. Розрахунки проводили за допомогою європейської методики M-Тест щодо витрат підприємців за перший рік впровадження РРО. Результат виявився таким, що Верховна Рада  скасувала обов’язкове застосування касових апаратів для підприємців з річним доходом до мільйона гривень. 

Відділ економіки  
та державного управління 
«Урядового кур’єра»