У багатьох із нас потепління асоціюється з необхідністю робіт на землі: у когось дача чекає робочих рук, у когось – хата в селі. Зазвичай на обійсті спершу доводиться займатися дрібним ремонтом: полагодити ганок чи огорожу після зими тощо.

Свої шість соток Валентина Горбаль облаштувала як затишний куточок для відпочинку. Усе тут просто, зі звичайних недорогих будматеріалів, але оригінально і красиво. Дача для пані Валентини – ще й запорука здоров’я. На шести сотках у жінки росте понад 30 видів лікарських трав. Є тут розмарин, чебрець, меліса, ромашка, м’ята, лаванда, чистотіл, базилік, конвалія, женьшень, лопух, кінза, євшан-зілля, жимолость, Боже дерево…

– Вирощування лікарських трав і рослин стало для мене захоплюючим та цікавим хобі, – зізналася жінка. – Займаюся цим уже сім років. Знаю про лікарські рослини майже все, бо виписувала книги та журнали. Після виходу на пенсію почувалася зовсім хворою: постійно підвищувався тиск, боліли серце і голова, опухали ноги. Половину пенсії витрачала на ліки. Знайома порадила зайнятися вирощуванням лікарських трав. Мовляв, вони замінять мені хімічні препарати. Так і сталося. Зараз п’ю чаї з трав і почуваюся значно здоровішою. Найкращі ліки я вирощую власними руками, тому до аптеки вже не ходжу.

Зі звичайних обрізних дощок на дачі змайстрований навіс, де сушаться лікарські трави.

Трави – дуже прості рослини, не вимагають якогось особливого догляду, – запевнила дачниця. – Виростити їх може кожен, не обов’язково бути для цього знахарем чи лікарям. Не використовую ніяких хімічних добрив, тільки перегній і кур’ячий послід. Добре ростуть на городі найпростіші лікарські рослини: м’ята, меліса, конвалія, чистотіл, кропива, ромашка, валеріана, подорожник, лопух. Листя лопуха є рятівним засобом при артриті та хворобі суглобів. А ще я мию відваром коріння голову і маю гарне волосся. З листочків подорожника і кульбаби роблю весною дуже корисний вітамінний салат. М’ята перцева гарно пахне перед дощем. Посиджу біля неї, нанюхаюся і всю ніч сплю як убита. Листя шавлії помічне при шкіряних та шлунково-кишкових захворюваннях, вірусних інфекціях. Звіробій лікує шлунок. Лаванда заспокоює, допомагає від циститу й ревматизму. Базилік необхідний для лікування вивихів та ударів. Росте на моїй дачі полинне дерево, яке справедливо називають Божим. Бо воно помічне від багатьох хвороб. Тому радила би всім мати його на городі. Зелене листя кінзи дрібно ріжу і заморожую. А взимку добавляю його до різних салатів.

Катерина ПРИХОДЬКО
для «Урядового кур’єра»