Рік тому новостворене Міністерство інформаційної політики оголосило, що одним із пріоритетів його діяльності стане відновлення мовлення українських телеканалів і радіостанцій на всій території Донецької і Луганської областей. Раніше профільний міністр Юрій Стець під час урядового звіту заявляв, що його відомство виконало цю роботу на 75%. Учора його підлеглі подали докладніший звіт, яким чином втілювали в життя це нелегке завдання.

Руїни вежі на горі Карачун скоро залишаться в історії. Фото Володимира ЗAЇКИ

Нині на всій — звільненій і окупованій — території Донбасу сигнал українського телебачення й радіо доступний. Про це під час звіту Мінінформполітики щодо відновлення українського мовлення в зоні АТО заявив радник міністра Олександр Бригинець. «Якщо говорити про українські ЗМІ, то вся територія, зокрема й окупована, покрита якимось із наших сигналів: чи ТБ, чи радіо», — запевнив він. Проте доповідач зауважив, що покриття території неоднорідне, оскільки в одних місцях поновити мовлення важче, ніж в інших. За його словами, для покриття окупованої території необхідно встановити вишку для передавача на лінії зіткнення, проте це надзвичайно важко зробити через постійні обстріли.

Олександр Бригинець зауважив, що для того, аби українські бійці мали змогу дивитися українські телеканали, встановлено 200 сателітів у ротних і опорних пунктах та наближених до передової КПП.

Заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова повідомила, що згідно з приблизними даними майже 60% населення Донецької та близько 50% Луганської областей мають доступ до українського телебачення. За її словами, «до решти 50 відсотків включено українські канали: такі, як ТРК «Донбас» і «ДонТБ» — близько 10 відсотків, а решту 40 відсотків становлять російські канали». За оцінками посадовця, дещо гірша ситуація в Луганській області, де українські канали доступні загалом 50—55 відсоткам населення.

Тетяна Попова також сповістила, що тривають роботи з відновлення вежі Карачун у Слов’янську Донецької області, яку зруйнували під час жорстоких сутичок між силами АТО та бойовиками. Вона пообіцяла, що ці роботи завершаться у березні—квітні 2016 року, і розповіла про плани встановлення двох нових веж для мовлення у зоні АТО.

За словами заступника міністра, наступного року Мінінформполітики продовжить роботу з поширення теле- і радіосигналу в зоні АТО. Вона висловила подяку за допомогу у відновленні мовлення на Донбасі Литві, Латвії, Естонії, Польщі та США, а також багатьом приватним українським каналам, які встановили передавачі власним коштом.

«Наступний транш із надання відповідного устаткування — від США», — наостанок повідомила вона. Україна звернулася з проханням і до європейських країн, в яких відбувається заміна аналогового мовлення на цифрове, дати нам ті передавачі, які вивільняться в процесі переоснащення.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»