Телефонна розмова головних гравців нормандського формату відбулася ближче до півночі, вже після завершення робочого візиту глави держави до Туреччини. Під час спілкування Президент Петро Порошенко звернув увагу на те, що найголовніша перешкода для досягнення прогресу в мирному врегулюванні конфлікту — погіршення безпекової ситуації на Донбасі, зокрема обстріли поблизу Авдіївки. Президенти України, Франції, Німеччини та Росії погодилися, що для продовження політичного діалогу потрібна рішуча деескалація і повне припинення вогню.

У цьому контексті глава держави наголосив, що для цього Росія має вивести війська з окупованої частини України і припинити постачати туди зброю й найманців. Вкрай потрібно відновити контроль українсько-російського кордону.

Як повідомляє департамент прес-служби АП, сторони висловили підтримку розгортання поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі й початку консультацій щодо цього питання. Вони наголосили на необхідності повного виконання мінських домовленостей, включно зі створенням безпекових передумов для проведення місцевих виборів у деяких районах Луганської та Донецької областей на основі українського законодавства та норм БДІПЛ/ОБСЄ.

Під час цієї розмови Петро Порошенко окремо закликав Росію звільнити всіх українських заручників, зокрема Надію Савченко, Геннадія Афанасьєва, Юрія Солошенка. Він назвав неприпустимим постійне порушення прав кримських татар в окупованому Росією Криму і закликав припинити їх переслідувати та негайно відпустити всіх політичних в’язнів.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»